Ekonomiku hádky politiků a demise nepoloží, říká šéf ČNB Rusnok

Pro příští rok centrální banka ponechala odhad růstu na 2,8 procenta. Na tiskové konferenci po jednání bankovní rady to uvedl guvernér Jiří Rusnok.

Pro příští rok centrální banka ponechala odhad růstu na 2,8 procenta. Na tiskové konferenci po jednání bankovní rady to uvedl guvernér Jiří Rusnok. Zdroj: ČTK

Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,9 procenta z únorových 2,8 procenta.
ČNB rovněž snížila odhad vývoje inflace ve druhém i třetím čtvrtletí příštího roku.
Ve druhém čtvrtletí 2018 čeká ČNB inflaci 2,1 procenta, zatímco v únoru čekala 2,3 procenta.
4
Fotogalerie

Česká ekonomika je velmi odolná vůči turbulencím na domácí politické scéně. Je to znak její stability a síly. Na tiskové konferenci po jednání bankovní rady to uvedl guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Ten doznačil za nejistotu dalšího odhadovaného ekonomického vývoje politickou situaci v ČR i zahraničí. Přitom více nejistot podle něj plyne z politického vývoje v zahraničí.

"Zdá se, že česká ekonomika je velmi rezistentní pokud jde o domácí politické turbulence, což je znak její stability a síly. Nakonec i ta domácí politická scéna dokáže najít nějaké konvenční řešení a nijak to nezasahuje do řízení státu," uvedl guvernér.

Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,9 procenta z únorových 2,8 procenta. Pro příští rok pak banka ponechala odhad růstu na 2,8 procenta. 

ČNB rovněž snížila odhad vývoje inflace ve druhém i třetím čtvrtletí příštího roku. Ve druhém čtvrtletí 2018 čeká inflaci 2,1 procenta, zatímco v únoru čekala 2,3 procenta. 

"Inflace setrvá letos v horní polovině tolerančního pásma dvouprocentního cíle ČNB, k němuž se vrátí počátkem příštího roku. Na horizontu měnové politiky se bude inflace nacházet v těsné blízkosti cíle," uvedl Rusnok.

Dále uvedl, že prognóza počítá s růstem tržních úrokových sazeb ve třetím čtvrtletí letošního roku a následně i příští rok.

Bankovní rada České národní banky na prvním měnovém zasedání po ukončení kurzového závazku nechala úrokové sazby na minimech. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,05 procenta. Sazby centrální banka snížila na minima v listopadu 2012. Rozhodnutí o zachování sazeb bylo jednomyslné. 

Následné zvyšování sazeb bude podle Rusnoka podmíněno vývojem všech klíčových makroekonomických veličin včetně kurzu koruny.

Video placeholde
Co jsou intervence ČNB? • Jan Pavec

Rizika pro odhadovaný vývoj jsou podle Rusnoka mírně proinflační, tedy ve prospěch růstu cen. Nejistotou podle guvernéra zůstává především vývoj kurzu koruny. Mezi další nejistoty odhadovaného vývoje patří domácí i zahraniční politická rizika a inflační tlaky.