Energetické novele hrozí ve Sněmovně odmítnutí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Vládní novele energetického zákona hrozí ve Sněmovně zamítnutí. Opozici vadí zamýšlená změna platby poplatku na obnovitelné zdroje a také úpravy pravidel činnosti Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Poslanci úvodní kolo projednávání novely ani nedokončili a na žádost ČSSD jej odložili na pátek.

Zamítnutí novely požadovaly ODS a TOP 09. Podle jejich zástupců norma obsahuje takové chyby, že není ve Sněmovně opravitelná. Předseda Úsvitu Tomio Okamura navrhl vrátit novelu vládě k přepracování.

Šéf komunistů Vojtěch Filip zase doporučoval odložit projednávání novely do doby, než se potřebné změny prodiskutují na semináři s ministerstvem průmyslu a obchodu. Vládní návrh kvůli neprovázanosti a nelogičnosti některých pasáží označil za „legislativní zmetek“.

Změna způsobu platby poplatku na OZE

Terčem kritiky byla změna způsobu platby poplatku na obnovitelné zdroje. Ten by měl být nově stanovován podle kapacity hlavního jističe. Nyní se poplatek určuje podle spotřeby elektřiny, jeho maximální výše letos činí 495 korun za megawatthodinu. Podle kritiků to zvýhodní velké odběratele na úkor malých domácností, které se snaží elektřinou šetřit.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) poslance ujišťoval, že „k žádnému zdražení nedojde“. Pokud by měla některá domácnost platit více, poplatek se jí spočítá podle dosavadního modelu, řekl ministr.

Vznikne kontrolní rada ERÚ

Předloha rovněž počítá se vznikem vládou jmenované kontrolní Rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ), což jeho předsedkyně Alena Vitásková označila za pokus o politizaci úřadu. Připojili se k tomu i Okamura a Filip, podle něhož je tato pasáž v rozporu se smyslem služebního zákona, tedy odpolitizací státní správy. Mládek oponoval, že navrhovaný model už funguje u Českého telekomunikačního úřadu.

Novela má také umožnit rozvoj střešních fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem do deseti kW. Pro jejich instalaci už nemá být nově potřeba licence, a to ani v případě, že půjde o podnikání. Původně chtělo MPO stanovit maximální množství výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie s nárokem na státní podporu. Tato pasáž ale z novely nakonec vypadla, což se nelíbí ERÚ. Podle něj se Česku může stát, že ho za jeho absenci bude nějakým způsobem sankcionovat Evropská komise.