Excalibur: Policie byla zneužita jako nástroj konkurenčního boje

Ředitel holdingu Excalibur Group Petr Němec

Ředitel holdingu Excalibur Group Petr Němec Zdroj: Michael Tomes, E15

Nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi a také premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a ministrům spravedlnosti, obrany, vnitra a zahraničí je adresován dopis tvrdě kritizující postup policejního Útvaru pro boj s organizovaným zločinem (ÚOOZ) v kauze údajně nevýhodných prodejů vojenských zásob náhradních dílů. Podřízení Roberta Šlachty zasahovali na ministerstvu obrany začátkem měsíce, kdy obvinili čtyři lidi, včetně šéfa armádní logistiky Vladimíra Halenky.

Autorem dopisu je výkonný ředitel Excalibur Group Petr Němec. Měla to být právě zbrojařská skupina podnikatele Jaroslava Strnada, která podle policie na obchodech podezřele profitovala. Kopii dopisu, který byl odeslán dnes kolem poledne, má E15.cz k dispozici.

Podle Němce byl útvar vedený Robertem Šlachtou zneužit v konkurenčním boji Excaliburu a firmy STV Group Martina Drdy, která rovněž kupuje, prodává a repasuje starší armádní techniku. „I když v této kauze nebyl obviněn nikdo z manažerů či vlastníků Excalibur Group, okamžitým důsledkem kauzy je poškození našeho dobrého jména s potenciálně závažnými dopady na naše podnikání. Máme také za to, že právě to je účelem celé kauzy,“ stojí v dopisu.

Mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták uvedl, že případ nemůže komentovat. Podobně reagovalo i Vrchní státní zastupitelství v Praze, které práci útvaru dozoruje.

Příliš levná technika?

Podle Němce byl „spouštěčem policejního šetření“ Drdův dopis z června 2013, kde upozorňuje tehdejšího ministra obrany Vlastimila Picka (nestraník), že Excalibur získává přes státní podniky vlastněné rezortem díly či techniku za ceny nižší, než jsou ceny obvyklé. „Přitom totožným způsobem nakupovala vojenský materiál řada soukromých společností včetně STV Group. Pokud je nám známo, ÚOOZ se však zajímá pouze naší společnost,“ uvedl ředitel Excaliburu.

Němec nechápe, jak mohla police dospět k závěru, že nákupy byly pro stát nevýhodné, když vycházely z otevřených výběrových řízení. Proto je prý údajné podhodnocení ceny ze strany ministerstva vysoce nepravděpodobné.

Němec také připomíná, že motory do tanků či bojových vozidel pěchoty, o něž se zajímá policie, nebyly nakupovány nové a ve skvělém stavu. Přestože nebyly nikdy použity, jejich stáří bylo minimálně 25 let, takže musely být do poslední součástky rozebrány, zkontrolovány a znovu sestaveny. Vyměněny musely být například všechny gumové a další segmenty rychleji podléhající stáří.

Nejde o první útok

„Snahy o splétání různých trestních kauz a poškození dobrého jména naší společnosti vnímáme už několik let. Ve slepé uličce skončil pokus napadnout nás za to, že jsme od státu v tendru, kde byla kritériem cena, koupili vojenský podnik ve Šternberku. Stejným směrem míří i další kauza o tom, že jsme v muničním areálu ve Vrběticích měli skladovat nášlapné miny zakázané Ottawskou konvencí,“ poznamenává Němec.

V závěru apeluje na nejvyššího žalobce Zemana, aby osobně dohlédl na vyšetřování. Excalibur totiž nemá k postupu ÚOOZ důvěru.