Exekutorská komora varuje před webem, který vybírá zbytečné poplatky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Vladimir Skarda, E15

Exekutorská komora varuje před využíváním služeb portálu Exekuceonline.cz, který podle ní zneužívá neznalosti věřitelů ohledně systému exekucí a nabízí zprostředkování zahájení exekučního řízení. Exekutorská komora reaguje podrážděně, protože má obavy z tržního prostředí, na které není zvyklá, reagoval provozovatel služby Tomáš Medřický.

Portál podle komory vytváří klamavý dojem, že osvobodí věřitele od plateb, které nejsou v naprosté většině vůči věřitelům vůbec uplatňovány. Server slibuje vyhnout se zbytečnému papírování a byrokracii, přičemž proces exekuce je zákonem daný a nelze jej obejít, ať už řeší věřitel pohledávku přímo s exekutorem nebo s jakýmkoli prostředníkem.

V konečném důsledku zaplatí věřitel v případě úspěšné exekuce zbytečně tomuto zprostředkovateli desetinu z vymožené částky, jíž by jinak neplatil, tvrdí komora.

Zprostředkovatel podle ní uvádí mylné informace o tom, že věřitelé jsou zavaleni různými platbami záloh a nákladů. Přitom naprostá většina exekutorů si zálohy tak jako tak neúčtuje, ledaže by na tom byli s věřiteli předem domluveni. Náklady exekuce vždy hradí dlužník, nikoli věřitel a v případě neúspěšné exekuce zpravidla náklady na její provádění věřitel rovněž neplatí.

Povinné náklady

To neplatí v případě, že věřitel podá exekuční návrh, který podat neměl, nebo podal návrh na předem zjevně bezvýslednou exekuci. „Žádný zprostředkovatel není schopen věřitele od úhrady nákladů zprostit,“ uvedla prezidentka komory Pavla Fučíková.

„Pravidelné a bezpodmínečné účtování záloh můžeme doložit přímo mailovou komunikací se zhruba 40 ze 150 exekutorů, nepočítaje ty, co mají nutnost zálohy uvedenou přímo na svých webových stránkách. A i internetovými stránkami komory samotné. Její iniciativa naopak tlačí na uzákonění záloh. Legislativní návrh je nyní v Senátu,“ uvedl Medřický.

Služeb advokáta ani jiného zprostředkovatele není podle Fučíkové třeba využívat. „Naopak, přímý kontakt s exekutorem může celé exekuční řízení urychlit. Ze zákona má také věřitel možnost kdykoliv nahlížet do exekučního spisu a ověřit si, co a jak exekutor činí,“ dodala.

Server prý navíc klamavě používá slovo exekuce, které je dle zákona oprávněn používat jen ten, kdo provádí nucený výkon exekučních titulů, což zprostředkovatel rozhodně není. Komora v této souvislosti podá podnět ministerstvu spravedlnosti na zahájení správního řízení a bude požadovat zákonem garantovanou ochranu tohoto pojmu.

Portál vznikl podle Medřického jen kvůli tomu, že samotným exekutorům připadá chování některých kolegů nepřijatelné a vzhledem k situaci mnoha věřitelů skutečně absurdní. „Argumentaci týkající se názvosloví je zcela zástupná, protože exekuci v rámci Exekuceonline.cz samozřejmě provádí pouze exekutoři, nikdo jiný,“ uzavřel.

Tomáš Sokol: Odmítnutí exekuce soudem je jako zapálit Chrám svatého Víta