Soud uvalil exekuci na Prahu kvůli sporům s EMS o opencard

Opencard

Opencard Zdroj: Mlada fronta E15

Obvodní soud pro Prahu 1 uvalil na hlavní město exekuci kvůli kartě opencard. Město prý nerespektovalo soudní nařízení, aby umožnilo majiteli karty, firmě eMoneyServices (EMS) kontrolu systému. Rozhodnutí o umožnění přístupu do systému vydal Městský soud v Praze v prosinci. Praha nemá obstavený majetek a chod města exekuce neohrožuje. Pokud ale nařízení neuposlechne, může dostat opakovaně pokutu až 100 tisíc korun. Praha odmítla, že EMS neumožňuje kontrolu, také tvrdí, že důvod exekuce pominul.

EMS se s Prahou a dopravním podnikem soudí kvůli údajně nezaplaceným dluhům a penězům za použití licencí. Firma podala žaloby na celkem 140 milionů korun. „Přístup Prahy k opencard je katastrofální. Místo řešení problémů pouze přidělává nové a nové,“ tvrdí mluvčí EMS Martin Opatrný.

Exekutorské rozhodnutí bylo vydáno na základě pověření soudem z 11. ledna. Na Obvodní soud pro Prahu 1 se podle Opatrného obrátila EMS, protože podle společnosti vedení hlavního města maří soudní rozhodnutí vydané na začátku prosince 2015, kterým městu nařídilo umožnit kontrolu systému.

Firma se kontroly dožaduje od loňského léta, tvrdí, že jí není umožněn přístup k systému a má prý podezření, že město porušuje zákon. EMS údajně ani neví, v kterých počítačích a na kterých serverech je systém nyní nahrán.

Praha rozhodnutí o exekuci kvůli opencard nechce komentovat. Podle mluvčího Víta Hofmana se musí s rozhodnutím Obvodního soudu pro Prahu 1 nejprve seznámit. Podle mluvčího město údajně přístup k systému firmě EMS umožnilo. „Společnosti EMS bylo umožněno provedení kontroly každý pracovní den, kdy o to požádala, a to vždy nejméně po dobu čtyř až šesti hodin. Naposledy se tak stalo dne 22. prosince 2015,“ uvedl Hofman.

„Jedná se o exekuci na nepeněžité plnění. Majetek Prahy tak není obstaven a na chod města ani jeho obyvatele to nemá vliv. Nyní soudní exekutor čeká na reakci Prahy,“ řekl mluvčí exekutorské komory David Sahula. Pokud však město nesplní soudem danou povinnost, může mu exekutor následně udělit pokutu 100 tisíc korun, a to opakovaně.

Sahula: Jedná se o exekuci na nepeněžité plnění. Majetek Prahy tak není obstaven a na chod města ani jeho obyvatele to nemá vliv

Vedení města kritizovala opoziční TOP 09. „Přes opakované sliby, že problém opencard je de facto vyřešen, dojde k exekuci. Považuji to za naprosto skandální, ač do mozaiky problematických kroků Adriany Krnáčové zapadající skutečnost. V rukách Adriany Krnáčové zkrátka nefunguje nic, jen sebepropagační rétorika,“ uvedl zastupitel Tomáš Jílek

Praha nemá s EMS uzavřenu smlouvu na podporu systému opencard. Vydávání karet opencard bylo v uplynulých měsících několikrát přerušeno, právě kvůli platnosti certifikátů. Praha před časem obvinila z výpadku EMS, firma vinu odmítla. Naopak Prahu obvinila z porušování zákona. Právě kvůli chybějící podpoře na podzim několikrát vypadlo vydávání karet. V rámci sporů rovněž EMS vyzvala město, aby fungování karty úplně zastavilo. To tak neučinilo, dosud však neřeklo, jak chce s kartou do budoucna konkrétně naložit.

Spory o údajné dluhy

Vlastník karty se už s Prahou a dopravním podnikem soudí kvůli údajným nezaplaceným dluhům a penězům za použití licencí. Firma podala žaloby o celkem 140 milionů korun. Spory se táhnou řadu měsíců, verdikt soud dosud nevynesl. Celkem se EMS dožaduje za opencard 654 milionů korun. Nárokuje si je například za porušení licenčních smluv, služby nebo poškozování dobrého jména firmy.

Opencard vlastní asi 1,2 milionu lidí a projekt dosud vyšel město na asi 1,35 miliardy korun. Karta měla podle původního projektu z doby exprimátora Pavla Béma ((ODS) původně nabízet několik desítek služeb včetně tzv. mikropeněženky. V současné době ale funguje především jako elektronická tramvajenka či průkaz do městské knihovny, lze s ní rovněž zaplatit parkovné nebo získat slevu na vstup do zoo.

Karty opencard se začaly vydávat na jaře 2007
Říjen 2005 - Rada hlavního města schválila informační strategii, jejíž součástí byl projekt čipových karet pro placení za MHD, v knihovnách, parkování a podobně.

12. dubna 2007 - Magistrát začal vydávat karty opencard. Masový zájem o ně ale přišel až poté, co se od ledna 2009 stala jedinou možností, jak mít běžný roční kupon na MHD.

24. listopadu 2009 - Z auditu vypracovaného společností Nexia AP vyplynulo, že náklady na kartu neodpovídaly stavu projektu.

22. prosince 2009 - Další audit potvrdil výhrady předchozích kontrol; za hlavní riziko označil závislost projektu na vlastníkovi práv k systému, firmě Haguess.

12. února 2010 - Magistrát podepsal dodatek smlouvy s firmou Haguess. Společnost měla zajistit dalších 260 tisíc karet.

26. února 2010 - Na základě trestního oznámení zastupitelky Jany Ryšlinkové začala projekt opencard prověřovat policie.

1. února 2011 - Praha převzala od firmy Haguess správu opencard. Vlastníkem licenčních práv ale zůstal Haguess.

23. srpna 2011 - Policie obvinila kvůli opencard bývalého ředitele magistrátního odboru informatiky Ivana Seyčka. O den později obvinění vyslechli další čtyři členové komise, která údajně v rozporu se zákonem vybrala na projekt servisního kartového centra Haguess.

3. dubna 2012 - Praha se dohodla s firmou Haguess na prodloužení platnosti opencard.

Leden 2013 - Společnost eMoneyServices (EMS) převzala roli Haguessu v projektu opencard.

26. března 2013 - Kvůli tomu, že v dubnu 2012 souhlasili s uzavřením dvou smluv na podporu opencard s firmou Haguess za asi 74 milionů korun, začala policie stíhat nejprve deset, později 15 radních a úředníků.

19. března 2014 - Vznikla společnost Operátor opencard, jejímž prostřednictvím chtěla Praha získat autorská práva k opencard od EMS.

23. května 2014 - Praha odmítla nabídku společnosti EMS, která za licence ke kartě žádala 500 milionů korun.

20. března 2014 - Poslanecká sněmovna zřídila komisi, která prověřovala vyšetřování případu opencard. Komise v lednu 2015 podala trestní oznámení na dozorující státní zástupkyni a policii. Policejní vyšetřování se podle komise odklonilo od původního trestního oznámení zastupitelky Ryšlinkové a bylo rozdrobeno na dílčí skutky.

28. května 2014 - Antimonopolní úřad uložil Praze nepravomocnou pokutu milion korun za smlouvy, které město uzavřelo s firmou Haguess v roce 2012 bez výběrového řízení. Už dříve dal úřad Praze pokutu 600 tisíc a Dopravnímu podniku půl milionu korun. Pokuty se týkaly smluv s firmou Haguess uzavřených v letech 2007 až 2009.

20. června 2014 - Městské státní zastupitelství v Praze podalo obžalobu na 15 současných i bývalých radních, včetně primátorů Bohuslava Svobody (ODS) a Tomáše Hudečka (TOP 09). Soud začal kauzu řešit v září 2015.

17. prosince 2014 - Vrchní soud pravomocně odsoudil někdejší úředníky za zvýhodnění Haguess. Nejpřísnější trest, 3,5 roku nepodmíněně, dostal bývalý ředitel odboru informatiky Seyček. Šéf hodnotící komise Jiří Chytil odešel s podmíněným trestem 1,5 roku odnětí svobody, další tři obžalované soud zprostil viny. Seyček i Chytil podali dovolání.

24. srpna 2015 - Firma EMS oznámila, že bude chtít po Praze, dopravním podniku a městské firmě Operátor opencard celkem 654 milionů korun, a to mimo jiné za porušení licenčních smluv či poškozování dobrého jména firmy.

1. září 2015 - Operátor O2 získal od firmy EMS opční právo na opencard. Praha oznámila, že převede správu a výběr jízdného pod dopravní podnik, který bude s O2 dál jednat.

17. září 2015 - Společnost EMS vyzvala Prahu, aby ukončila provoz opencard. Důvodem jsou dluhy a údajná neschopnost hlavního města se o provoz karty postarat.

20. října 2015 - Firma EMS obvinila Prahu z toho, že při správě karty prostřednictvím firmy Operátor opencard porušuje zákon o ochraně osobních údajů. Firma si rovněž stěžuje na to, že jí operátor neumožnil nahlédnout do systému opencard. Město obvinění odmítlo.

9. prosince 2015 - Městský soud v Praze nařídil předběžným opatřením hlavnímu městu, aby umožnilo firmě EMS kontrolu systému opencard i plnění všech licenčních smluv.

18. ledna 2015 - Obvodní soud pro Prahu 1 uvalil na hlavní město exekuci kvůli opencard. Město podle soudu nerespektovalo soudní nařízení, aby umožnilo EMS kontrolu systému.