Experti: Zeman byl v duelu s Fischerem přesvědčivější

Miloš Zeman, Jan Fischer

Miloš Zeman, Jan Fischer Zdroj: ctk

Televizní duel prezidentských kandidátů Jana Fischera a Miloše Zemana, který odvysílala televize Prima, vyzněl spíše pro Zemana. Takový názor převažoval mezi politology a dalšími analytiky. Fischer podle expertů působil emotivněji, Zeman ale debatu zvládal s větším klidem a jeho argumentace byla přesvědčivější. Podle některých analytiků televize nevhodně zasáhla do prezidentské volby tím, že debatu zorganizovala jen pro dva z devíti prezidentských kandidátů.

„Přesvědčivější v argumentaci byl jednoznačně Zeman. Nenechal se vyvést z míry, vyprovokovat a ještě byl vtipný,“ řekl politolog Tomáš Lebeda. Fischer podle něj působil dojmem, jako by byl vyškolen. Snažil se být silný, důvěryhodný, ale místy to nepůsobilo věrohodně, míní Lebeda.

„Celá Fischerova politická zkušenost je jeho podivné krátkodobé předsednictví vlády a v tom je handicapovaný vůči Zemanovi, na kterém vidíte hned, jak otevře pusu, že byl poslanec Federálního shromáždění, předseda dost podstatné politické strany, předseda Sněmovny a předseda vlády,“ řekl politolog Zdeněk Zbořil. Vyrovnaným tématem podle něj byla zahraniční politika, ale i to prý Fischer formuloval trochu neobratně.

Podle mediálního analytika Daniela Köppla se Zeman snažil být v debatě dominantní. Místy přejímal roli moderátora a debatu vedl. Fischer ale prý překvapil tím, že se mu dařilo být místy vtipný a snažil se být uvolněný. „Byť podle pohybů rukou a gest bylo vidět, že to tak úplně nebylo,“ poznamenal. Oba aktéři debaty ale podle něj sehráli svou roli. Většina otázek byla předvídatelná a Fischera ani Zemana nevykolejila, míní Köppl.

Lingvista Nekvapil: Fischer sklouzával k žoviálnosti

Podle lingvisty Jiřího Nekvapila se Zeman vyjadřoval kultivovaněji než Fischer, který místy sklouzával k žoviálnosti. Zemanova argumentace podle něj byla propracovanější. „Fischer byl emotivnější, gestikuloval místy až příliš,“ řekl. Zeman podle něj byl také pohotovější, když ho novinář Erik Best ve fiktivním interview zkoušel z ruského jazyka, obstál přitom i v rozhovoru v angličtině.

Zatímco moderátor podle Nekvapila zklidňoval atmosféru debaty, měření potlesku místy nebylo spontánní a chování obecenstva kultivovanost pořadu snižovalo.

Köppl ocenil, že se komerční televize Prima odvážila nasadit politickou debatu v pátek v hlavním vysílacím čase. „Jako pokus o politické show, to bylo dobré,“ poznamenal. Chápe prý, že zařazení více kandidátů by sledovanost politické estrády ještě více snížilo.

Lebeda ale považuje za nepřijatelné, že televize z devíti kandidátů vybrala dva, pro které uspořádala duel. „Je to ovlivňování výsledků volby, protože se voličům podsouvá, že vybírají jen mezi dvěma kandidáty,“ řekl Lebeda. Zeman a Fischer figurují na dvou předních příčkách v průzkumech veřejného mínění. Lebeda ale připomněl, že Česko pořádá první přímou volbu prezidenta a nikdo neví, jak vypovídající průzkumy jsou. U parlamentních voleb se navíc ukázalo, že odhady agentur se od konečného výsledku výrazně liší.

Klipy prezidentských kandidátů jsou pro experty zklamáním