Exportéři: Letos z Česka vyvezeme za rekordních 3,6 bilionu korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Vývoz tuzemských firem bude letos i přes zavedení vzájemných sankcí mezi EU a Ruskem rekordní. Podle odhadu Asociace exportérů (AE) dosáhne hodnoty až 3,6 bilionu korun. Loni dosáhl vývoz domácích firem zhruba 3,1 bilionu korun.

„Zatím podle vývoje dynamiky zahraničního obchodu by český export měl překročit 3,5 bilionu korun a pokud nedojde k dalšímu vyostření situace na Ukrajině, mohl by dosáhnou hodnoty až 3,6 bilionu korun,“ prohlásil místopředseda Asociace exportérů a šéf společnosti ATAS elektromotory Náchod Otto Daněk.

Podle něj bude v letošním roce přímý dopad sankcí mezi EU a Ruskem na český export dvě až tři miliardy korun. Nepřímý dopad, přes reexporty z jiných zemí, zejména z Německa, pak pět až osm miliard korun. Výpadek českého exportu na Ukrajinu může letos dosáhnout deset až 12 miliard korun.

Tuzemský vývoz táhnou vzhůru jako tradičně stroje a dopravní prostředky. „Tradičním tahounem je Německo, dynamika přesahující růst (exportu) 15 procent je zatím dosahována u Velké Británie, Francie, Itálie a pro mě osobně je největším překvapením Maďarsko, které zatím dosáhlo meziročního růstu téměř 29 procent,“ dodal místopředseda Asociace exportérů.