Exposlanci v kauze Nagyová zřejmě budou vymáhat odškodné u soudu

Petr Tluchoř

Petr Tluchoř Zdroj: ctk

Ministerstvu spravedlnosti ve středu uplyne lhůta, do které by se mělo vyjádřit k odškodnění pro tři bývalé poslance ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksu. Exposlanci požadují každý zhruba čtyři miliony korun za stíhání v kauze někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase Jany Nagyové, které bylo zrušeno po zásahu Nejvyššího soudu. Ministerstvo jim zatím peníze neposlalo, a tak je zřejmě budou vymáhat soudní cestou.

Bývalí poslanci chtějí odškodnění za morální újmu, kterou dříve vyčíslili zhruba na tři miliony korun. Další peníze pak žádají za více než měsíční vazbu, zhruba o dva týdny delší stíhání, ušlý výdělek, náklady na právníky.

Podle Šnajdrova advokáta Lukáše Trojana má ministerstvo čas na zaplacení do středy 16. července. „Pokud nějak nezareaguje, což se doposud nestalo, tak se nepochybně budeme bránit,“ řekl dnes Trojan. Případnou žalobu o odškodnění chce podat okamžitě po uplynutí lhůty.

Žalobu podá

Informaci o tom, že by ministerstvo nějaké peníze přiznalo nebo poslalo, neměl ani Fuksův advokát Tomáš Gřivna. „Pokud se tak nestane, tak předpokládám, že s tím půjdeme k soudu,“ doplnil Gřivna. Domnívá se, že žalobu o odškodnění i nemajetkovou újmu k soudu podá ve středu.

Na uplynutí lhůty, do které může ministerstvo zareagovat upozornil server www.ceska-justice.cz. Tluchořův právník Marek Nespala se pro server rovněž vyjádřil, že žalobu o náhradu škody způsobené nesprávným úředním postupem podá.

Případ trafik žije

Tři exposlanci ODS, Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa, se v roce 2012 vzdali poslaneckého mandátu, a umožnili tak schválení vládního daňového balíčku. Žalobci exposlance vinili, že se mandátů vzdali za příslib lukrativních postů ve státních firmách. Stíhání exposlanců s odvoláním na poslaneckou imunitu později zrušil Nejvyšší soud. V případu údajných trafik jsou nadále obviněni expremiér Petr Nečas, jeho současná manželka Jana Nagyová a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček.

Kauza údajného podplacení Tluchoře, Fuksy a Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se vzdal i funkce předsedy ODS. exposlanci teď v kauze vystupují jako svědci.

Dokument: Jak se rozdělila kauza Nagyová. Byla to mafie, tvrdí žalobci