Exrektor Univerzity Karlovy Hampl chce do Senátu

Bývalý rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl

Bývalý rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl Zdroj: Anna Vackova, E15

Bývalý rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl bude v nejbližších volbách usilovat o senátorské křeslo. O vstup do horní parlamentní komory se pokusí v centru Prahy jako nezávislý s podporou KDU-ČSL a Strany zelených.

Hampl by chtěl podle svých slov v Senátu využít zkušeností, které nabyl během osmi let vedení Univerzity Karlovy. Ve své funkci se proslavil například názorovým střetem s tehdejším ministrem školství Josefem Dobešem (Věci veřejné) nebo prezidentem Milošem Zemanem, když kritizoval odmítnutí jmenovat Martina C. Putnu profesorem.

„Nebojím se postavit omezenosti a zároveň jsem vždy připraven nést odpovědnost za svá rozhodnutí. Věřím, že s tímto přístupem uspěji i v Senátu,“ poznamenal Hampl.

Voliče chce oslovit například důrazem na vzdělání a na vědu, které jsou podle jeho názoru důležité pro rozvoj české společnosti. Bojovat chce také proti rozbujelým zákonům a za rodinu, a to včetně seniorů.

Hampla s kandidaturou do Senátu oslovili lidovci, později se přidala také Strana zelených. „Je to velký bojovník v okamžiku, kdy se setkává s lidskou hloupostí, to je v politice důležité,“ podotkl místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Bývalý rektor také chce vyjednávat o podpoře TOP 09 a STAN. Starostové a nezávislí mu před časem nabídli první místo na kandidátce v pražských komunálních voleb, Hampl ji ale odmítl.

Podle odstupujícího šéfa Strany zelených Ondřeje Lišky se lidovci a zelení domluvili také na společné senátorské nominaci pro Václava Lásku v senátním obvodě v Praze 5 a i na dalších jménech. Představit je chtějí po jednání vedení Strany zelených, které se bude konat 8. června. Na ní budou oficiálně schvalovat také Hamplovu kandidaturu.