Fajnberg: Zeman je jako psychiatři KGB

Viktor Fajnberg a syn Natalije Gorbaněvské Vladimir

Viktor Fajnberg a syn Natalije Gorbaněvské Vladimir Zdroj: CTK

Spolubojovník ruské disidentky Natalji Gorbaněvské Viktor Fajnberg se ohradil proti tvrzení prezidenta Miloše Zemana, který v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán o jednom z "osmi statečných" z roku 1968 prohlásil, že trpí obsesí, neboť ztotožňuje Rusko Vladimira Putina se Sovětským svazem Leonida Brežněva.

V prohlášení Fajnberg uvádí, že je neztotožňuje, jen zdůrazňuje jejich podobnost, krutost, zákeřnost a pokrytectví. Podle Fajnberga se Zeman svými skandálními výroky z rozhlasové relace stal oblíbencem těch Rusů, kteří podporují agresivní politiku prezidenta Putina.

Fajnberg spolu s Gorbaněvskou a další šesticí odvážných demonstroval v Moskvě 25. srpna 1968 proti invazi vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa. Gorbaněvskou Zeman za tento čin letos vyznamenal in memoriam, ostatním účastníkům protestu vyznamenání neudělil.

V Hovorech z Lán z 2. listopadu Zeman toto rozhodnutí odůvodňoval a vyjádřil se k dřívějším prohlášením Fajnberga a synů Gorbaněvské. „Samozřejmě, že respektuji odlišný názor, ale pan Fajnberg trpí jistou obsesí. Ta obsese je vyjádřena tím, že explicitně ztotožňuje Rusko Vladimira Putina se Sovětským svazem Leonida Brežněva. Já si nemyslím, že neexistují důvody ke kritickým výtkám vůči Putinovu režimu, ale dávat mezi tyto dva režimy rovnítko je jemně řečeno hloupost. Chcete-li, obsese,“ uvedl prezident.

Fajnberg ve své dnešní reakci konstatoval, že Zeman dospěl ke stejné diagnóze jako psychiatři sovětské tajné policie KGB, když ho zkoumali po zatčení na Rudém náměstí v roce 1968. „Já neztotožňuji totalitní režim Brežněvovy epochy s autoritářským postsovětským putinovským Ruskem. Pouze zdůrazňuji jejich vzájemnou osudovou a dědičnou podobnost. Krutost, zákeřnost, pokrytectví,“ vysvětlil Fajnberg, který žije v Paříži.

Odmítl také Zemanovu vulgární kritiku ruské punkové skupiny Pussy Riot, která v tuzemsku rozpoutala debatu o vyjadřování hlavy státu. „Ve skutečnosti byly tyto mladé ženy odsouzeny za to, že svým vlastním způsobem, formou happeningu, vystoupily proti pokrytectví 'nejkřesťanštějšího' prezidenta a jemu sloužících činitelů ruské pravoslavné církve, která je od stalinských dob využívána k vymývání mozků doma i v zahraničí,“ tvrdí Fajnberg.

Pozitivní ohlas, který prezidentovy výroky podle Fajnberga získaly u stoupenců Putinovy agrese, podle něj nemá žádný vztah ke Gorbaněvské ani k jejímu duchovnímu a intelektuálnímu odkazu.

Fajnberg reaguje na Zemana

Co odstartovaly Zemanovy Hovory z Lán: