Fiala burcoval ODS: nechoďme jako ovce na porážku, přestaňme se litovat

Předseda ODS Petr Fiala na 25. kongresu strany

Předseda ODS Petr Fiala na 25. kongresu strany Zdroj: ctk

Šéf ODS Petr Fiala vyzval členy, aby se přestali zabývat špatnou minulostí strany, kterou nemohou změnit, a začali pracovat na zlepšení situace ve straně. Soustředit se na budoucnost je podle Fialy jediné řešení pro ODS, jejíž preference za poslední rok spadly do jednociferných čísel. Strana musí bojovat, řekl ve svém úvodním projevu na 25. kongresu partaje v pražském Karlíně.

„Zvedněme hlavu, nechoďme jako ovce na porážku, přestaňme se litovat,“ snažil se své spolustraníky před komunálními a senátními volbami vyburcovat Fiala.

ODS podle svého předsedy prošla vleklou krizí, opustila svůj pravicový program a nechala se místy ovládat těmi, které zajímal jen ekonomický prospěch. Důsledkem této éry je řada problémů, se kterými se nyní potýká.

Nicméně podle Fialy, před jehož vystoupením delegáti zhlédli krátkou parodii na film Vesničko má středisková, v níž si předseda ODS zahrál, nemůže strana zůstávat jen v minulosti.

Videoklip s předsedou ODS Petrem Fialou na 25. kongresu stranyVideoklip s předsedou ODS Petrem Fialou na 25. kongresu strany | ctkVideoklip s Petrem Fialou (foto: ČTK).

„Není pravda, že budeme čistší, pokud si budeme stále sypat popel na hlavu. Nemohu změnit minulost ODS. Zajímá mě budoucnost. To je jediné řešení pro ODS,“ řekl účastníkům mimořádného kongresu Fiala. „Nikoho naše vnitřní starosti nezajímají. Přestaňme si nadávat, zmateně pobíhat v kabině a pojďme hrát fotbal,“ přirovnal Fiala straníky k fotbalistům.

Už není co ukrást

Zároveň vyzval všechny, kdo poškozovali nebo poškozují dobré jméno ODS, ať odejdou, pokud to ještě neudělali. „Selhali jste? Řídí vás kmotr? Ti, kterých se to týká, jsou už snad pryč, nyní kandidují za jiné politické strany nebo se vydávají za nezávislé,“ poukázal Fiala na některé bývalé členy ODS. Dodal, že ostatním stranám tyto bývalé členy ODS přeje.

S připomínkou citátu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka „nebát se a nekrást“ řekl, že v případě ODS už se nekrade, protože není co. Podle Fialy strana dluží miliony korun, ale s věřiteli se domlouvá na splátkových kalendářích a zadlužení postupně snižuje.

ODS slibuje snížení daní a jednotnou DPH
Členové expertního týmu ODS představili na kongresu program strany. Strana slibuje zjednodušení a snížení daní, jednotnou DPH 15 procent či snížení odvodů zaměstnavatelů na sociální pojištění. Občanští demokraté v některých bodech oprášili priority, které měli v programu už v minulosti.
Opoziční ODS program shrnula do 14 tezí. „Navazujeme na všechno dobré, s čím ODS oslovovala voliče v minulosti,“ řekl předseda ODS Petr Fiala k novému programu, který má motto Svoboda a naděje. Cílem má být podle Fialy především zlepšit životní podmínky pro „normální, slušné a pracovité lidi“. Připustil, že strana bude moci program splnit teprve tehdy, pokud bude u vlády.
Stejně jako v minulosti chce ODS podporovat živnostníky, pro které chce zachovat a neomezovat výdajové paušály. Pro začínající podnikatele chce strana prosadit roční daňové zvýhodnění.
ODS se také znovu hlásí ke zdravotnickým poplatkům, které současná vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL, ruší. Podle bývalé poslankyně Lenky Kohoutové budou ve zdravotnictví bez poplatků chybět miliardy korun.

Za tři priority pro sebe a ODS Fiala označil sjednocení volebních a jednacích řádů ve straně, posílení možnosti vedení strany nebo nezávislého orgánu zasáhnout tam, kde dochází k evidentnímu poškozování zájmů ODS, nebo posílit podíl členů na rozhodování. Schválit by je měl kongres v příštím roce.

Šílená nemoc reformismu

Fiala, kterého dnes při cestě na pódium doprovázela hudba z Hvězdných válek, ve svém projevu také kritizoval současnou vládu, její postoj k podnikatelům a počínání v zahraniční politice. Výhrady měl také k politice Bruselu, přemíře kontrol a velkému množství reforem. „Nemoc reformismu je šílená a vždycky to jde proti lidem,“ poznamenal Fiala, jehož více než hodinový projev byl opakovaně přerušován potleskem a smíchem.

ODS podle svého předsedy musí být především hlasem obyčejných lidí, kteří pracují a starají se o druhé. Jestli má někoho poslouchat, tak své zklamané voliče. „Zklamaný volič je pro politika nejlepší učitel,“ míní. Méně by se podle něj měla strana starat o problémy, jakým je například právo někoho nosit šátek, který je znamením kultury, „která nás ohrožuje“.