Fialova vláda odolala prvnímu opozičnímu pokusu o vyslovení nedůvěry, jednání trvalo přes 22 hodin

Vláda premiéra Petra Fialy ustála hlasování o vyslovení nedůvěry

Vláda premiéra Petra Fialy ustála hlasování o vyslovení nedůvěry Zdroj: ČTK / Vondrouš Roman

Předseda ANO Andrej Babiš během sněmovního jednání o vyslovení nedůvěry vládě
2
Fotogalerie

Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) odolala ve Sněmovně prvnímu opozičnímu pokusu o své svržení. Kabinet tak bude dál řídit zemi s důvěrou dolní komory. Hlasování o nedůvěře vyvolalo opoziční hnutí ANO s podporou SPD kvůli aféře kolem již bývalého ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka a vládnímu postupu v řešení zejména energetické krize. Hlasování se uskutečnilo zhruba osm měsíců po jmenování kabinetu ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů. Debata trvala nepřetržitě 22 hodin.

Pro vyslovení nedůvěry hlasovalo 84 přítomných poslanců opozice. Návrh podpořili podle očekávání poslanci ANO a SPD. Proti nedůvěře se vyslovilo 100 přítomných zákonodárců pětice koaličních stran.

Hlasování se nezúčastnilo osm poslanců ANO včetně místopředsedkyně Sněmovny Jany Mračkové Vildumetzová. Z vládních stran zrcadlově chybělo pět poslanců KDU-ČSL včetně místopředsedy Jana Bartoška, dva poslanci STAN a předseda sněmovního hospodářského výboru Ivan Adamec (ODS).

Výběr z proslovů Andreje Babiše a Petra Fialy ve sněmovně ohledně nedůvěry vládě

Video placeholde
Výběr z proslovů Andreje Babiše a Petra Fialy ve sněmovně ohledně nedůvěře vládě • PSP ČR

Představitelé ANO dříve slibovali, že při českém předsednictví v Radě Evropské unie se vládě vyslovit nedůvěru nepokusí. Podle lídra hnutí a bývalého premiéra Andreje Babiše se ale situace změnila. Fiala reagoval, že Babiš se snaží zakrýt své vlastní problémy. Obžalovaný předseda ANO se proti tomu ohradil a řekl, že se na soud v dotačním případu Čapí hnízdo těší.

Babiš během debaty například řekl o ministrovi práce a sociálních věcí Marianovi Jurečkovi, že je to nejodpornější, co ve Sněmovně vystoupilo. „Jste normálně notorický lhář,“ prohlásil. Řekl také, že předseda lidovců se stal z bezvýznamného prodejce pesticidů předsedou KDU-ČSL, aby se uživil. Část koaličních poslanců, hlavně z KDU-ČSL a STAN, při Babišových slovech opustila sál. Babiš obvinil Jurečku také například z toho, že zneužívá svoji funkci, že zničil české lesy a že jako ministr zemědělství nedal ani korunu na boj s kůrovcovou kalamitou.

Jurečka zdůraznil, že funkci nezneužíval. Babiše vyzval, aby přednesl důkazy a případně je předložil policii.

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která jednání v tu chvíli řídila, Babiše vyzvala, aby krotil své výrazy. „Používáte slovník, o kterém si nemyslím, že odpovídá mezím slušného chování,“ konstatovala.

„My jsme konstruktivní opozice," prohlásil Babiš. Reagoval tak na čtvrteční výrok premiéra Petra Fialy, který řekl, že Česko nemá konstruktivní opozici. „Vy jste nejprolhanější vláda, co jsme tady zažili,“ vmetl Babiš koalici.

Z dosavadních 17 pokusů o vyslovení nedůvěry vládě uspěl zatím pouze jeden v březnu 2009. K opozici se při hlasování o vládě Mirka Topolánka (ODS) v době českého předsednictví EU připojili čtyři koaliční poslanci, takže získala potřebných 101 hlasů. V minulém volebním období odolal Babišův menšinový kabinet ANO a ČSSD třem pokusům o svržení.