Finanční správa nakupovala mobilní telefony od podvodníků

Generální finanční ředitelství

Generální finanční ředitelství Zdroj: financnisprava

Martin Janeček, ředitel Generálního finančního ředitelství
Martin Janeček, ředitel Generálního finančního ředitelství
Jak financovat nákup auta?
Podejte daňové přiznání včas.
Už jen 5 dní zbývá na podání daňového přiznání.
6
Fotogalerie

Generální finanční ředitelství mělo údajně naletět prodejci mobilních telefonů. Informuje o tom zpravodajský portál Aktuálně.cz. Podle něj však samotná Finanční správa nabádá firmy, aby si své obchodní partnery prověřovaly, čímž zamezí případným sporům. Státnímu úřadu však ani vlastní doporučení nepomohla. 

Úřad, který nyní vede Martin Janeček, na základě výběrového řízení koupil zařízení od velkoobchodní společnosti 2P Commercial Agency. Celková částka transakce dosáhla 1,9 milionu korun, úřad vítěze vybral pouze na základě nejnižší ceny.

Prodejce telefonů je však zapletený do machinací s DPH a karuselových obchodů, zároveň k transakci došlo v době, kdy u dodavatele probíhala daňová kontrola, která měla trvat podle Aktuálně.cz skoro rok. Sám úřad přitom mobilní telefony označuje za rizikovou komoditu, při jejímž nákupu by zákazník měl dbát zvýšené opatrnosti.

K uzavření smlouvy mělo dojít v polovině roku 2015. Státní úřad však kromě probíhajících šetření neodradila ani majetková struktura. V ní kromě lidí z Ruska a Ukrajiny figurují společnosti registrované na Maltě a Panenských ostrovech, tedy daňových rájích. Podle Janečka však berní úřad nepojal podezření také proto, že měla společnost již šest let stejného jednatele a nevykazovala žádné podezřelé aktivity.

Samotné finanční ředitelství pro Aktuálně.cz uvedlo, že informace o kontrole nemohlo brát v potaz a v době nákupu úřad vystupoval stejně, jako jakákoliv běžná právnická osoba. Podle odborníků však mnohdy na nákup u karuselových společností doplácejí samotní nakupující. Od nich je totiž jednodušší získat peníze, o které stát krácením daní přišel.

Podle dostupných informací zároveň Generální finanční ředitelství firmě vrátilo DPH i přesto, že u tohoto zboží platí takzvaná reverse charge, kdy DPH přiznává odběratel namísto prodejce zboží.