Finanční správa prohrála další soud o zajišťovací příkazy, firma ale vleklé řízení nepřežila

Generální finanční ředitelství

Generální finanční ředitelství Zdroj: financnisprava

Nejvyšší správní soud zrušil další zajišťovací příkazy vydané Finanční správou ČR. Firma LIJA ale kvůli vleklému soudnímu sporu skončila v insolvenci. O případu informoval server Neovlivní.cz.

Nejvyšší správní soud ve středu zajišťovací příkazy proti firmě LIJA zrušil, protože postup finanční správy byl nezákonný. Odůvodnění rozsudku soud zatím nezveřejnil. „Víme jen to, že jsme vyhráli. Ale firmu už to nezachrání,“ řekl webu Neovlivní.cz jednatel společnosti Martin Machura.

Úředníci finančního úřadu zajistili přepravní firmu LIJA v březnu 2015. Tehdy měla až dvoumiliardový roční obrat. Po tříletém soudním sporu je firma v insolvenci, její majetek je rozprodaný a bude se dělit mezi věřitele.

Podnikatelů, proti kterým byly vydány zajišťovací příkazy, a kteří se pak úspěšně bránili u soudu, přibývá. Zajišťovací příkazy by měly být výjimečným nástrojem proti daňovým podvodům, ale loni ho finanční úřad použil ve 1420 případech a vymáhal jimi celkem 1,6 miliardy korun od 358 firem.

Příkladem zkrachovalé společnosti, od které finanční správa vymáhala stovky milionů korun, je opavská FAU. Velkoobchodník s pohonnými hmotami uspěl u soudu loni, další desítky firem na rozsudek čekají.