Finanční správa prohrála další spor. Soud: Zajišťovací příkazy nemají podnikatele trestat

Peníze

Peníze Zdroj: profimedia.cz

Finanční správa prohrála další spor o zajišťovací příkazy. Předloni zabavila firmě Naryner Construction 2,3 milionu korun z obavy, že firma nezaplatí vyměřenou daň, podle soudu tak však učinila neoprávněně, upozornil server iHNED.cz s odvoláním na portál Podnikatel.cz

Krajský soud v Ostravě označil zajištění peněz za nezákonné již v listopadu loňského roku. Neoprávněnost vydání zajišťovacího příkazu nyní potvrdil i Nejvyšší správní soud, který finanční správu upozornil, že příkazy neslouží k trestání podnikatelů.

Firma navíc nabízela zřízení zástavního práva ke svým nemovitostem. „Tyto okolnosti vyvracejí odůvodněné obavy, že v době její vymahatelnosti bude daň nedobytná,“ konstatoval soud.

Naryner Construction proto začíná připravovat žalobu a bude považovat odškodné. Jednatel společnosti Michal Kramoliš ihned.cz sdělil, že firma přežila jen díky půjčkám a „trpělivosti obchodních partnerů“.

Kramoliš nyní čeká na dokončení znaleckého posudku. Finanční správa podle něj nechtěla firmě peníze vrátit už po loňském verdiktu, ale po medializaci případu k vyrovnání účtů nakonec došlo. 

Nejde o první podobný verdikt. Loni například NSS rozhodl o neoprávněnosti zajišťovacího příkazu vůči společnosti FAU.