Firma ČEZ potvrdila, že Kleslové platila až 100 tisíc měsíčně

Radmila Kleslová (ANO)

Radmila Kleslová (ANO) Zdroj: CTK

Dozorčí rada energetické firmy ČEZ potvrdila, že společnost platila až 100 tisíc korun měsíčně bývalé místopředsedkyni hnutí ANO Radmile Kleslové. Závažné pochybení ale rada při prověrce plateb nenašla, uvedl Český rozhlas - Radiožurnál. Kleslová kvůli smlouvě její advokátní kanceláře s polostátním podnikem ČEZ, kterou kritizoval i předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš, odešla z vedení ANO. S ČEZ se Kleslová dohodla, že smlouvu ke 30. září ukončí.

O výši odměn za služby Kleslové pro ČEZ zatím jen spekulovala média, energetická firma ani Kleslová to dosud nekomentovaly. Částky za právní poradenství od kanceláře Kleslové dnes prověřovala dozorčí rada ČEZ. „Roky, možná deset let, to bylo 40 tisíc - to si dobře vzpomínám. Pak to bylo 70 tisíc. Teď to bylo, možná rok, možná rok a půl, těch 100 tisíc,“ řekl Radiožurnálu k výši odměn pro Kleslovou předseda rady Václav Pačes.

Podle předsedy rady se objevily námitky, jestli byly platby pro Kleslovou za právní služby adekvátní. Dozorčí rada ale nakonec po více než osmihodinovém jednání konstatovala, že Kleslová dostávala za svoji práci zaplaceno správně, uvedl Radiožurnál. Kleslová informace z jednání rady podle rozhlasu nechtěla komentovat.

Kleslová v úterý rezignovala na funkci místopředsedkyně vládního hnutí ANO. Ve vyjádření pro média uvedla, že odstoupila kvůli dehonestující kampani, kterou proti ní rozpoutal bývalý náměstek ministra financí a člen dozorčí rady ČEZ Lukáš Wagenknecht.

Kleslová odešla dřív, než se o ní jednalo

Kleslová se těsně před jednáním předsednictva ANO o jejím údajném nátlaku na dozorčí radu ČEZ a působení v orgánech pražských městských firem. Server Neovlivní.cz například zveřejnil nahrávku, na které Kleslová obviňuje Wagenknechta, že společně s dalšími členy dozorčí rady ČEZ upozornil média na její smlouvu s firmou.

Právě tato nahrávka podle dřívějšího vyjádření Babiše vedla k tomu, že se šéf ANO rozhodl případ Kleslové řešit na předsednictvu. Babiš v úterý řekl novinářům, že Kleslová sice měla smlouvu s ČEZ ukončit zvolením do funkce v ANO, ale zákon neporušila. Komunikace Kleslové se členem dozorčí rady ovšem podle Babiše nebyla v souladu s etickým kodexem hnutí.

Kleslová, která je také starostkou Prahy 10, rovněž zastává funkce v některých pražských městských firmách. Je členkou představenstva společnosti Pražská teplárenská a předsedkyní dozorčí rady Pražské energetiky. Díky těmto angažmá si podle Lidových novin přijde až na miliony korun ročně.

Kleslová má problém. A Babiš ještě větší