Firma žaluje ministerstvo financí kvůli zastavení sanace ekologických škod

ministerstvo financí

ministerstvo financí Zdroj: Tomas Novak/Euro

Společnost SAP Mimoň, provozující kafilérii a kompostárnu v obci Boreček nedaleko Mimoně, žaluje ministerstvo financí kvůli zastavení plateb na odstraňování staré ekologické zátěže. Dosud stát na odstranění 150 tun chlorovaných uhlovodíků, jež se v podzemí kafilérie nahromadily ještě před její privatizací, utratil přes 350 milionů korun.

Nyní ale vláda na doporučení ministerstva financí platby zastavila, píše týdeník Týden, který vyjde v pondělí. Stát se přitom při privatizaci kafilérky zavázal, že staré ekologické škody na své náklady odstraní.

Jenže ministerstvo financí podle Týdne tvrdí, že další peníze už nemá, byť se před lety v ekologické smlouvě zavázalo, že mimoňskou kafilérku vyčistí. Problém nastal v okamžiku, kdy se vyčerpala takzvaná státní garance ve výši 351 milionů korun. Pak už z Prahy nedorazila do firmy ani koruna.

„Nedoporučili jsme vládě navýšení garance z finančních důvodů,“ sdělila týdeníku Tereza Peprníková z tiskového oddělení ministerstva financí.

Nebezpečí insolvence

Pod zemí zbývá podle Týdne ještě zhruba šest tun jedů a na jejich odstranění je potřeba vynaložit dalších 50 až 60 milionů korun. „Klidně se můžeme dostat do insolvence,“ uvedl jednatel SAP Mimoň Radko Skůček. Firma ročně dosahuje hospodářského výsledku kolem jednoho milionu korun ročně a není tak schopná platit faktury ze svého.

Zatím společnost u soudu požaduje proplacení jedné faktury za 350 tisíc korun. Jde o jakýsi první pokus, podle kterého společnost vyhodnotí, jak postupovat dál a zdali bude u soudu požadovat proplacení dalších faktur za čištění chemikálií z podzemní vody. Firmě, která čištění provádí, už dluží zhruba 2,5 milionu korun.

Kromě SAP Mimoň se zastavení plateb na odstraňování ekologických zátěží týká dalších tří společností, mimo jiné i společnosti ICEC ze Šlapanic u Brna, uvedl Týden. Celkem má ministerstvo financí uzavřeno 170 smluv na odstraňování ekologických zátěží s garantovanou částkou ve výši 186,4 miliardy korun. Ve skutečnosti si ale sanace vyžádá méně peněz.