Fischer krajům odpustil větší část pokuty za chyby v operačním programu

Jan Fischer neprojevil zrovna příliš mnoho ekonomického důvtipu, když si zřídil transparentní účet u banky s nemalými bankovními poplatky.

Jan Fischer neprojevil zrovna příliš mnoho ekonomického důvtipu, když si zřídil transparentní účet u banky s nemalými bankovními poplatky. Zdroj: Profimedia

Ústecký a Karlovarský kraj zaplatí za pochybení v Regionálním operačním programu Severozápad Evropské unii celkem 906 milionů korun místo původně požadovaných 2,1 miliardy. Ministerstvo financí nabídlo krajům i bezúročnou půjčku se splatností do roku 2020. Dohoda by mohla odblokovat další peníze na projekty z pozastaveného programu a hlavně umožnit proplacení dotací na realizované projekty.

ROP Severozápad měl za chyby v projektech zaplatit 2,6 miliardy korun. Uvedených 2,1 miliardy je plošná korekce a zbytek jsou individuální pokuty, které mají uhradit jednotliví žadatelé za konkrétní pochybení.

Zaplacení korekce má podle ministra financí Jana Fischera okamžitě odblokovat zhruba 5,5 miliardy korun z evropských zdrojů, které jsou pro dotační programy již více než rok pozastaveny.

Podle hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného (ČSSD) je dohoda maximem možného: „Pro Karlovarský kraj to bude znamenat zaplatit asi 300 milionů korun, což při splatnosti půjčky od státu bude asi 40 milionů ročně. To už jsou peníze, které kraj dokáže ustát.“

Podle dohody se mohou okamžitě spustit nové výzvy programu a zájemci mohou žádat o dotace. Proplácení už realizovaných projektů ale musí počkat na definitivní schválení zastupitelstvy obou krajů. Protože hejtmani si předem dojednali podporu tohoto řešení v koaličních zastupitelských klubech, je velmi pravděpodobné, že oba kraje dnešní dohodu hejtmanů s ministrem potvrdí.

Větší část pokuty zaplatí národní fondy
Ústecký kraj musí uhradit téměř 597,6 milionů korun a Karlovarský kraj 307,8 milionů. Zbývajících 1,16 miliardy korun bude zaplaceno s pomocí peněz z účtu Národního fondu ministerstva financí a ministerstva pro místní rozvoj. Podmínkou ovšem je, že stát a kraje budou projekty ROP Severozápad spolufinancovat více než povinnými 15 procenty. Peníze navíc by uhradily zbývající část korekce.

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) sdělil, že kraj nabídku na návratnou finanční výpomoc využije. Nyní musí dohodu ještě schválit zastupitelstvo. Bubeníček předpokládá, že Ústecký kraj dohodu schválí bez problémů.

Na dotace čekají hlavně menší města, obce a soukromí investoři. Zatímco velká města nebo kraj by byly schopny důsledky zastavení programu unést, pro menší sídla nebo soukromníky by to mohlo být v mnoha případech likvidační.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) požadoval od krajů zaplatit celou částku 2,1 miliardy korun. „Pokud se tímto způsobem zvýhodní dva kraje, kde se podvádělo, tak o tyto peníze budou oloupeni daňoví poplatníci v krajích, kde se hospodařilo řádně,“ reagoval na jednání krajů s resortem financí již minulý týden Kalousek.

Vydrancovaný sever