Fischer měl v debatě se Zemanem podporu od placených komparsistů

Jan Fischer, Miloš Zeman

Jan Fischer, Miloš Zeman Zdroj: ctk

Komparsisté, kterým volební tým Jana Fischera zaplatil podle informací serveru Novinky.cz 800 korun, tvořili v pátek část Fischerovi nakloněného publika při jeho televizním duelu s Milošem Zemanem. Potvrdila to mluvčí Fischerovy kanceláře Jana Víšková. Televize Prima Family, která debatu pořádala, si podle ní ušetřila práci, když týmy obou kandidátů pověřila tím, aby každý do pořadu přivedl 200 kandidátových příznivců. Prima ale pouze chtěla být nestranná, řekl mluvčí televize Václav Mazánek.

Placení komparsisté, kteří z části tvořili tábor příznivců Fischera, byli podle Víškové záložním řešením, nezbytným k tomu, aby tým vyhověl dramaturgii pořadu. Vyzdvihla přístup veřejnoprávní České televize, která pro debaty zajišťuje publikum sama z řad nerozhodnutých voličů.

„My jsme ale nechtěli obsazovat publikum sami, aby se pak někdo z kandidátů poté neohradil, že byl podíl příznivců každého z nich nevyrovnaný,“ řekl mluvčí Primy Mazánek. Televize také intenzitu podpory kandidátů jejich příznivci měřila „potleskometry“. Jak Fischerův, tak Zemanův tým měl podle Mazánka stejné podmínky. „Oba týmy věděly už od poloviny prosince, že dostanou 200 lístků pro své příznivce,“ dodal. To, že Fischerův tým příchozím za účast platil, nechtěl Mazánek komentovat.

Podle Víškové by nebyl se sháněním lidí do hlediště žádný problém, pokud by se páteční diskuse vysílala živě ve 20:15. „Pořad se ale předtáčel mezi 12:00 a 15:00. Vzhledem k naléhání produkce, že nesmí zůstat žádná místa prázdná, jsme místo čtyřiceti dobrovolníků, kterým se nakonec do Prahy nepodařilo dostat, povolali 40 lidí,“ uvedla mluvčí Fischerova týmu.

Zbývajících 160 míst obsadili dobrovolníci a Fischerovi příznivci. Víšková naznačila, že s podobnými problémy se podle jejích informací potýkal i tým protivníka.

Zeman si prý vystačil s příznivci

Podle Hany Burianové, mluvčí Zemanova volebního týmu, byli ale na straně expremiéra Zemana ve studiu většinou členové a příznivci jeho Strany práv občanů - Zemanovci. „Určitě placeni nebyli,“ zdůraznila Burianová s tím, že v některých případech pro ně byla ze vzdálenějších míst „nějakým způsobem“ zajištěna hromadná doprava. Mluvčí nechtěla komentovat rozhodnutí televize nechat zvaní hostů na kandidátech.

Mluvčí Fischera se do organizátorů debaty opřela, když poznamenala, že její „estrádní formát“ Fischerův tým nepovažuje za vhodný pro prezidentskou volbu. „Účinkování ale nebylo možné bez následků odmítnout,“ podotkla mluvčí.

Klipy prezidentských kandidátů jsou pro experty zklamáním