Fitch potvrdil Česku rating A+. Ohrozit ho mohou vnější šoky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro E15

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings potvrdila hodnocení dlouhodobých devizových závazků České republiky na stupni A+ se stabilním výhledem. Beze změny nechala rovněž hodnocení závazků v domácí měně a ostatní úvěrová hodnocení státu.

Fitch ve své zprávě uvedl, že Česká republika prodělává oživení, které je tažené domácí poptávkou. Reálný hrubý domácí produkt země má v letošním roce vzrůst o 2,5 procenta a v příštích dvou letech zrychlí v průměru na 2,8 procenta. Ekonomický růst podporují silné základy, včetně stabilního inflačního prostředí a nízké zadluženosti soukromého sektoru, spolu s růstem zaměstnanosti.

Agentrua nicméně varovala, že rizika přetrvávají. Ekonomika České republiky je velmi otevřená a dobře integrovaná do dodavatelského řetězce Evropské unie. Kvůli tomu je tak velmi zranitelná vůči vnějším šokům.

Kvůli vládním plánům na zmírnění fiskální politiky a posílení ekonomického oživení Fitch očekává mírné zhoršení fiskálního deficitu v letech 2014 až 2016. V letošním roce má fiskální deficit činit 1,6 procenta HDP a veřejný dluh 44,8 procenta HDP. Deficit bilance běžného účtu bude nízký, letos má činit 0,6 procenta HDP.

Český HDP

České ministerstvo financí očekává v letošním roce růst HDP o 2,4 procenta a příští rok mírné zrychlení na 2,5 procenta. Česká národní banka a Evropská komise očekávají letos expanzi ekonomiky o 2,5 procenta.

Úvěrový rating je důležitý pro investory, protože jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost splacení úvěru správně a včas. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů a je pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.