Gangsteři vodili české úřady za nos. Okradli stát o desítky milionů

Výběr z bankomatu

Výběr z bankomatu Zdroj: David Vagaday/E15

Bankomat
Policie zásah
peníze
4
Fotogalerie

Desítky milionů korun z daňových úlev vylákal od českých úřadů prostřednictvím padělaných dokumentů gang podvodníků. Celkem chtěli získat až dvě stě milionů korun, ale části transakcí se podařilo zabránit. 

Jednoho podezřelého zachytily kamery bankomatů, kde skupina peníze po menších částkách vybírala. Policie prosí o pomoc při pátrání veřejnost.

Podvodníci vystupovali jménem řady firem a prostřednictvím padělků úředních dokumentů požadovali peníze z daňových úlev pro podnikatele. 

"Zmiňovanými padělky státním institucím oznamovali změny v elektronickém bankovnictví, na základě kterých pak chtěli inkasovat stamiliony," popsal postup pachatelů mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Podle policie šlo s největší pravděpodobností o mezinárodní gang.

"Úředníkům se podařilo valnou většinu podvodů včas odhalit a zabránit jim. Nicméně na účtech podvodníků i tak skončilo několik desítek milionů," sdělil mluvčí policie.

Peníze potom pachatelé vybírali po částkách v řádu desítek až stovek tisíc korun z bankomatů. Detektivové z pražské hospodářské kriminálky během několikaměsíčního vyšetřování vypátrali účty podvodníků a část bankomatů, ze kterých někdo peníze z účtů vybíral. Snímek jednoho z podezřelých z kamer bankomatů nyní policisté zveřejnili a prosí veřejnost o jakékoli informace o hledaném muži.