Hackeři ukradli německému výrobci kabelů miliardu, peníze prý šly do Česka

Výrobky a továrny německé skupiny Leoni

Výrobky a továrny německé skupiny Leoni Zdroj: LEONI AG

Výrobky a továrny německé skupiny Leoni
Výrobky a továrny německé skupiny Leoni
Výrobky a továrny německé skupiny Leoni
Výrobky a továrny německé skupiny Leoni
Výrobky a továrny německé skupiny Leoni
10
Fotogalerie
Německá skupina Leoni, která patří mezi největší světové výrobce elektrických kabelů, přišla kvůli podvodu o 40 milionů eur (1,08 miliardy korun). Finanční ředitelka rumunské filiálky prý částku převedla na konto, jehož číslo jí emailem poslali počítačoví hackeři. Domnívala se totiž, že se jedná o pokyn od šéfů z Německa. Peníze údajně odešly do banky v České republice.

„Leoni AG v pátek 12. srpna 2016 zjistila, že se stala obětí podvodných aktivit provedených pomocí padělaných dokladů a identit a s využitím elektronických komunikačních kanálů. V důsledku toho byly finanční prostředky společnosti převedeny na účty v zahraničí,“ oznámila firma v tiskové zprávě.

Německá společnost vydala oznámení o podvodu 16. srpna. Později vyšly najevo další podrobnosti o kauze, například, že o peníze přišla rumunská dceřiná společnost. Právě v rumunských médiích se také v těchto dnech objevila bez dalších podrobností informace, že podle neoficiálních zdrojů peníze odešly na bankovní účet v Česku.

Ukradená částka ve výši 40 milionů eur není pro Leoni, která po celém světě zaměstnává přes 74 tisíc lidí, nijak bezvýznamná, odpovídá polovině čistého zisku a zhruba jednomu procentu obratu za loňský rok.

Managament Leoni podle tiskové zprávy již zahájil vyšetřování události a nahlásil to policii. Podle serveru Romania-insider.com případ vzhledem k výši škody nevyšetřují místní orgány ve středorumunském městě Bistrita, kde podnik sídlí, ale rumunské Ředitelství pro vyšetřování organizovaného zločinu a terorismu.

Podvodu se podle prvních informací zřejmě účastnila skupina hackerů, kteří okopírovali emailové účty ředitelů Leoni z Německa. Pomocí těchto falešných emailů následně mladou finanční ředitelku v Rumunsku požádali o zaslání 40 milionů eur. Údajně znali interní postupy firmy pro schvalování a převádění finančních prostředků, ty pak zohlednily v emailech.

Podle serveru Softpedia.com si hackeři pobočku ve městě Bistrita nevybrali náhodou. Leoni v Rumunsku provozuje čtyři továrny, ale pouze filiálka v Bistrity má oprávnění pro převod peněz. Vyšetřovatelé zatím ještě neurčili, jestli finanční šéfka s podvodníky spolupracovala, nebo se skutečně domnívala, že plní příkazy od německého vedení.

Leoni vyrábí vodiče, optická vlákna, kabely a kabelové systémy zejména pro automobilový průmysl. Ve 32 zemích má 74 tisíc zaměstnanců, její loňské tržby činily 4,5 miliardy eur (121 miliard korun). V Rumunsku je firma od roku 2003, ve čtyřech závodech tam zaměstnává téměř 13 tisíc lidí.