Kalousek chce blok proti ANO, Bělobrádek je proti, prý je nereálný

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: Michael Tomes, E15

Miroslav Kalousek
Ministr financí Miroslav Kalousek
Petr Fiala
Profesor Petr Fiala oficiálně oznámil kandidaturu na šéfa ODS
Pavel Bělobrádek
7
Fotogalerie

Podle Kalouska není hnutí ANO standardní politická strana, ale subjekt zaměřený na koncentraci moci, který může poškodit český politický systém.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek vyzval k vytvoření bloku "stran od středu napravo", který by ve volbách mohl porazit hnutí ANO. O spolupráci na pravici je podle svého předsedy Petra Fialy připravena diskutovat i ODS. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek ale nyní nepovažuje za reálné, že by vznikl jeden společný subjekt.

Podle Kalouska není hnutí ANO standardní politická strana, ale subjekt zaměřený na koncentraci moci, který může poškodit český politický systém. Proto šéf TOP 09 má zájem na vytvoření pravicového bloku, který by ANO porazil. Možné vytvoření široké koalice proti hnutí ANO v případě, že by vyhrálo volby, by podle Kalouska strany této koalice oslabilo, a naopak posílilo stranu Andreje Babiše.

ODS je podle Fialy připravena diskutovat o spolupráci pravicových stran. Podle něj je to cesta, jak získat dostatečnou sílu pro prosazení cílů, které jeho strana má.

Bělobrádek upozornil na to, že vytvoření společného volebního bloku přináší programové, ale i personální problémy. Těžko si umí představit, že by členové KDU-ČSL hlasovali pro kandidátku s Kalouskem, který v roce 2009 ze strany odešel. Zároveň zdůraznil, že pokud by jediným cílem pro spojování pravicových stran měla být porážka Babiše, bylo by to málo.

Bělobrádek nicméně po krajských a senátních volbách deníku E15 řekl, že ze stran jsou lidovcům nejbližší TOP 09 a Starostové. "Volební blok s těmito dvěma stranami si umím v budoucnosti představit, byť jsou tam určité personální a ideové komplikace. Někdejší Čtyřkoalice měla ve své době jasnou logiku. Skončila ale kvůli určité nevyzrálosti, vnitřní uspěchanosti. Má-li být dřevo kvalitní, musí strom dlouho růst," uvedl.

Kalousek také navrhl, aby pravicové strany společně navrhly kandidáta na prezidenta. Bělobrádek ale o takovém návrhu vyjádřil pochyby, podle něj by pro řadu voličů jednotlivých stran byla spolupráce s jinou stranou nepřijatelná. Umí si ale představit to, že by pravicové strany každá sama za sebe vyjádřila podporu některému prezidentskému kandidátovi, který by mohl kandidovat jako nezávislý.