TOP 09 chce vyloučit tři středočeské zastupitele, Kalousek zůstane předsedou

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek odevzdal svůj hlas v Bechyni
Miroslav Kalousek kontruje..
Kandidátka ANO na středočeskou hejtmanku Jaroslava Jermanová
Místopředsedkyně ANO Jaroslava Jermanová
Jaroslava Jermanová
6
Fotogalerie

Zásadním způsobem porušili stanovy, zradili voliče a stali se z nich přeběhlíci, řekl šéf strany Miroslav Kalousek. Širší vedení ho podle očekávání podpořilo v čele partaje.

Vedení TOP 09 zahájilo proces vyloučení třech svých středočeských zastupitelů, kteří se přes nesouhlas regionální organizace strany přidali k nové krajské koalici s ANO, STAN a ODS. Po jednání výkonného výboru topky to řekl její předseda Miroslav Kalousek. Hrozba vyloučení se týká Daniela Marka, Milana Schweigstilla a Michaely Vojtové. Navzdory volebnímu neúspěchu zůstane Kalousek v čele partaje.

Kalousek připomněl, že krajský výbor rozhodl, že do krajské koalice TOP 09 nevstoupí. "Po tomto rozhodnutí, pokud by kterýkoli člen strany se zachoval jinak, stal se přeběhlíkem. Zásadním způsobem porušil stanovy a zradil především své voliče, protože členové konzervativní strany neporušují pravidla a nezrazují své voliče. Takže vzhledem k zásadnímu porušení stanov byl přesně podle těchto stanov zahájen proces vyloučení," prohlásil. Postup při vyloučení definují stanovy strany a konečné slovo bude mít opět výkonný výbor.

Středočeský krajský zastupitel Marek už dříve odmítl výzvu, aby se vzdal mandátu. Před několika dny řekl, že se necítí jako přeběhlík. Stejný postoj podle něj zaujímají i Schweigstill a Vojtová.

TOP 09 minulý týden ve středních Čechách ukončila jednání o nové krajské koalici, důvodem bylo podle lídra Petra Tisa rozšíření původního tříčlenného uspořádání o ODS a nominace Jaroslavy Jermanové z hnutí ANO na hejtmanku. Tři z pěti zastupitelů TOP 09 navzdory rozhodnutí krajského výboru ve vyjednávání pokračovali. Podle dřívějšího vyjádření předsedkyně středočeské TOP 09 Heleny Langšádlové se zachovali jako přeběhlíci a měli by se mandátů krajských zastupitelů vzdát.

Kalousek zůstane v čele

Širší vedení TOP 09, rovněž podpořilo Kalouska ve funkci předsedy strany. Výbor řešil neúspěch strany ve volbách. Kalousek po jednání uvedl, že na základě drtivě většinového názoru svých nejbližších kolegů z krajských výborů i celostátního výboru setrvává ve svém rozhodnutí zůstat v čele TOP 09 a vést ji do voleb do Poslanecké sněmovny.

Kalousek po volbách rezignovat odmítl. Už v reakci na výsledky krajských voleb a prvního kola senátních voleb řekl, že se funkce předsedy vzdát nehodlá. Výsledek později označil za prohru.