Google začne od zítřka znovu fotit Česko pro Street View

Jedno z aut, které provádí mapování ulic.

Jedno z aut, které provádí mapování ulic. Zdroj: wikimedia

Česká pobočka společnosti Google již zítra obnoví focení tuzemských ulic a památek pro svou mapovou službu Street View. Nafotí 170 památek a 20 měst. Google v květnu po více než roce dostal znovu registraci od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) pro sběr a zpracování fotografií.

Předchozí focení vadilo ochráncům soukromí a proto ÚOOÚ zahájil s Googlem řízení. V rámci něj se musela firma zavázat, že sníží stožár na vozidlech s kamerou a že bude informovat příslušné obce i veřejnost.

Street View dosud obsahuje většinu ulic Prahy, pražskou zoologickou zahradu, parky Letná a Stromovka a některá města ve Středočeském kraji jako Beroun, Příbram, Benešov, Nymburk a Mělník, dále dálnici D1, Český Krumlov, centrum Olomouce a ZOO a část centra v Ostravě. Virtuální procházky na mapách budou možné za několik měsíců po zpracování fotografií. Obličeje lidí a SPZ aut budou automaticky rozostřeny, aby je nebylo možné rozpoznat a ochránilo se tak soukromí uživatelů.

Google Street View auta budou fotit na veřejně dostupných prostranstvích a komunikacích. Speciální tříkolky se podívají i tam, kam se auta běžně nedostanou. Auta by se měla rozjet například do Hradce Králové, Zlína, Karlových Varů, nebo Jihlavy. Z významných kulturních památek by mohly být nafoceny například hrady Bezděz, Karlštejn, Loket, zámky Zbiroh a Dobříš. Focení nových míst bude probíhat po celé České republice v průběhu letních měsíců.

Street View je funkce Map Google, která umožňuje uživatelům prohlížet si snímky ulic různých měst a krajiny na celém světě v 360 stupňovém pohledu.