Grémium ČSSD vrátilo Sobotku do hry, jednací tým ale strana nemá

Špičky ČSSD na konferenci k volebním výsledkům

Špičky ČSSD na konferenci k volebním výsledkům Zdroj: Tomas Novak, Euro

Vyjednávání o možné vládě zatím povede za ČSSD předseda strany Bohuslav Sobotka. Grémium ale nesestavilo vyjednávací tým. Ten má být schválen až po zasedání ústředního výkonného výboru strany (ÚVV), který se sejde 10. listopadu.

Ve vedení se po volbách vyostřil spor mezi Sobotkou a prvním místopředsedou Michalem Haškem. Sobotka při příchodu na dnešní grémium řekl, že chce, aby „pučisté“, včetně Haška, odstoupili z vedení strany.

Pětice sociálních demokratů se v sobotu večer utajeně sešla s prezidentem Milošem Zemanem. Předsednictvo ČSSD pak odvolalo Sobotku z vyjednávacího týmu a vyzvalo ho k rezignaci. Účastníci schůzky setkání s prezidentem několik dní zapírali.

Podle místopředsedy a plzeňského hejtmana Milana Chovance se dnes na grémiu vedla bouřlivá diskuse. „Je to první krok k tomu, aby strana hledala východisko z problému, který tu je,“ řekl Chovanec, který se lánské schůzky s prezidentem také účastnil.

„Diskuse nebyla jednoduchá. Vedení strany má zájem, aby se krize rychle vyřešila a nekomplikovala dále povolební vyjednávání,“ řekl po jednání Sobotka. Předseda zatím povede vyjednávání, a to především s hnutí ANO a KDU-ČSL.

„Předpokládám, že po jednání ÚVV přiberu do týmu další zástupce z řad poslanců, senátorů a klíčových lidí z vedení ČSSD,“ dodal Sobotka.

Analýza: Sobotkova ofenziva v ČSSD zabrala, teď má navrch

Martin Čaban: Hašek toho zničil víc, než se zdá