Hamáček má dvě krajské nominace na předsedu ČSSD, Petříček jednu

Po dnešních šesti krajských konferencích ČSSD má současný předseda strany Jan Hamáček dvě nominace do čela sociálních demokratů

Po dnešních šesti krajských konferencích ČSSD má současný předseda strany Jan Hamáček dvě nominace do čela sociálních demokratů Zdroj: Reprofoto ČT

Jihočeská ČSSD o nominaci Hamáčka dnes hlasovala, ale neschválila ji.
Hamáček má nominaci na předsedu strany od delegátů z Vysočiny a Olomouckého kraje
Hamáčkův vyzyvatel, ministr zahraničí Tomáš Petříček, má zatím jedinou nominaci do čela sociálních demokratů
Petříček uspěl v Karlovarském kraji.
Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček
6
Fotogalerie

Po dnešních šesti krajských konferencích ČSSD má současný předseda strany Jan Hamáček dvě nominace do čela sociálních demokratů, jeho vyzyvatel, ministr zahraničí Tomáš Petříček jednu. Delegáti v dalších krajích zatím nerozhodli. 

Vládní ČSSD bude mít volební sjezd 9. až 10. dubna. Sociální demokraté se dnes v krajích zabývali také tvorbou kandidátek do sněmovních voleb a vybírali svá vedení. Konference se kvůli epidemické situaci konaly on-line.

Hamáček má nominaci na předsedu strany od delegátů z Vysočiny a Olomouckého kraje. Petříček uspěl v Karlovarském kraji. Jihočeská ČSSD o nominaci Hamáčka dnes hlasovala, ale neschválila ji. Do čela strany nedoporučili dosud nikoho ani sociální demokraté v Ústeckém a Pardubickém kraji.

Krajským šéfem v Karlovarském kraji zůstal Tomáš Svoboda, starosta Kynšperku nad Ohří. Stal se také lídrem krajské kandidátky ČSSD do sněmovních voleb. Na Vysočině povede sociální demokraty do voleb poslanec Jiří Běhounek. V jižních Čechách bude v čele kandidátky poslanec Ondřej Veselý.

Funkci předsedy krajské organizace ČSSD v Olomouckém kraji po deseti letech opouští bývalý poslanec a někdejší náměstek olomouckého hejtmana Jiří Zemánek. Nahradí ho místostarosta Kostelce na Hané na Prostějovsku a dosavadní dlouholetý krajský místopředseda Ladislav Hynek. Stal se také lídrem krajské kandidátky pro podzimní volby do Sněmovny.

Předsedou ČSSD v Ústeckém kraji se stal Radek Scherfer. Organizace byla dosud bez předsedy, řídil ji její místopředseda Marcel Běhounek. Lídr pro podzimní volby v Ústeckém kraji ale znám není, kvůli nominaci se setká v nejbližších dnech krajské předsednictvo.

V Pardubickém kraji zvolili delegáti do svého čela na další dvouleté období opět předsedu poslaneckého klubu ČSSD Jana Chvojku. Byl jediným kandidátem. Lídrem kandidátky pro říjnové sněmovní volby bude v kraji odborářka Alena Šírová. V minulosti vedla odbory v podniku ETA Hlinsko, nyní je předsedkyní ČMKOS v Pardubickém kraji.

V neděli je plánována krajská konference ČSSD v Plzeňském kraji. Zbývajících sedm konferencí by se mělo uskutečnit v příštím týdnu.

ČSSD kvůli covidu-19 loni posunula volební sjezd z ledna na 9. a 10. dubna. Epidemie však ani v tomto termínu neumožní uspořádat ho prezenčně v Hradci Králové, takže vedení tento týden ohlásilo on-line variantu.

Funkci předsedy ČSSD chce obhajovat současný šéf strany a vicepremiér Jan Hamáček, kterého plánuje vyzvat místopředseda a šéf diplomacie Tomáš Petříček. Na lídra by mohl kandidovat také jihomoravský předseda ČSSD Břetislav Štefan.