Hašek lhal o schůzce u prezidenta. Odstoupit nehodlá

místopředseda ČSSD Michal Hašek

místopředseda ČSSD Michal Hašek Zdroj: CTK

První místopředseda ČSSD Michal Hašek lhal, když ještě včera říkal, že povolební schůzka u prezidenta Zemana neproběhla. Dnes spolu s dalšími účastníky přiznal, že schůzka proběhla. Zapírání a lži nyní poslanci Tejc, Hašek, Zimola a senátor Škromach zlehčují. Předseda senátu Štěch je již vyzval, aby odstoupili ze svých funkcí.

Zapírání okolo povolební schůzky s prezidentem Milošem Zemanem je podle šéfa sociální demokracie Bohuslava Sobotky „další vážná chyba,“ které se dopustili statutární místopředseda strany Michal Hašek a šéf jejího poslaneckého klubu Jeroným Tejc. Dvojhlavost vedení ČSSD podle něj musí skončit. Očekává, že Hašek i další „spiklenci“ věc na čtvrtečním jednání grémia strany vysvětlí.

Hašek se spolu s Tejcem, místopředsedy ČSSD Milanem Chovancem a Zdeňkem Škromachem a jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou v sobotu po volbách sešli se Zemanem v Lánech. Kromě Chovance však všichni setkání, na něž Sobotka nebyl pozván, opakovaně popírali. Přiznali jej až dnes.

Celá akce straně velmi škodí

„Mě to mrzí, že účastníci schůzky nám neříkali pravdu, protože my jsme se ptali na to, jestli schůzka byla, či nebyla na onom osudovém jednání předsednictva sociální demokracie,“ připomněl dnes Sobotka nedělní schůzi širšího vedení strany, které jej kvůli volebnímu výsledku vyzvalo k rezignaci. Odstoupení Sobotky požadovalo všech pět účastníků schůzky s prezidentem, proto se začalo spekulovat o tom, že věc připravili s hlavou státu, což ale popírají.

Sobotka prý neví, proč čtveřice schůzku tajila až do poslední chvíle, proč neměla dost odvahy a jen mlžila. „To, že se schůzka odehrála za mými zády, bez mého vědomí, to, že následně byla popírána, zapírána na jednáních předsednictva strany i na jednání poslaneckého klubu, staví kolegy do velmi špatného světla,“ řekl v reakci na přiznání čtveřice, že se setkání uskutečnilo.

Omluva je naprosté minimum

„Já myslím, že po tom, co se stalo na předsednictvu, je to další vážná chyba, které se Michal Hašek, Jeroným Tejc a další dopustili,“ uvedl také s tím, že očekává, že účastníci schůzky věc vysvětlí ve čtvrtek grémiu. „Já myslím, že omluva je naprosté minimum,“ řekl.

Přesto, že se jednání účastnil i Tejc, který se v úterý stal staronovým šéfem poslaneckého klubu, Sobotka ho nyní měnit nechce. „Já nebudu zasahovat do autonomie poslaneckého klubu, je to věc rozhodnutí poslanců, koho si zvolí. Respektuji to, že Jeroným Tejc byl včera zvolen předsedou poslaneckého klubu,“ uvedl.

Schizofrenie musí skončit

O tom, zda by měl Hašek odejít z vedení strany, k čemuž ho dnes nepřímo vyzval Chovanec, se šéf sociálních demokratů vyjádřil takto: „V sociální demokracii musí skončit ta stávající schizofrenie. Není možné, aby sociální demokracie měla dvě hlavy. My se tím budeme zabývat na jednání ústředního výkonného výboru, který bude 10. listopadu. Já předpokládám, že po jednání ÚVV bude jasné, kdo sociální demokracii povede.“

Ještě přímočařejší slova zvolil v rozhovoru se serverem Aktuálně.cz. „Desátého listopadu se musí rozhodnout, kdo ve vedení zůstane. Jestli Bohuslav Sobotka, nebo Michal Hašek,“ řekl Sobotka. Šéf ČSSD věří, že právě ÚVV přispěje ke stabilizaci strany. Teprve až sociální demokracie dořeší problémy spojené s pokusem o puč, bude prý schopna se naplno zapojit do povolebních vyjednávání s ostatními stranami.