Havlovy řády se musí vrátit na Hrad

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Vit Simanek

Insignie dvou nejvyšších českých řádů, které za svého života obdržel exprezident Václav Havel, se nyní po jeho smrti musí vrátit na Hrad. Řády Bílého lva a T. G. Masaryka mu totiž byly pouze doživotně propůjčeny. Píše to v dnešním vydání deník Právo. Současný prezident Václav Klaus však může Havlovi vyznamenání opět propůjčit in memoriam.

Nejprve Havlovi náležela zmíněná vyznamenání z titulu funkce prezidenta. Krátce po jeho odchodu z Hradu v roce 2003 mu je pak obě komory parlamentu propůjčily, podle zákona doživotně. Insignie si mohou ponechat pouze rodiny zahraničních nositelů, pozůstalí po českých občanech je musí vrátit. Zůstává jim jen listina o propůjčení vyznamenání. Na povinnost vrátit vyznamenání upozorňuje pozůstalé po určitém čase, který vyžaduje slušnost i takt, prezidentská kancelář. Ta je totiž ze zákona správcem všech záležitostí týkajících se řádů a medailí.

Hned příští rok by ale mohl některý z řádů Havlovi in memoriam propůjčit prezident Klaus. Nepotřebuje k tomu žádné doporučení ani souhlas. V případě posmrtného propůjčení některého z řádů českému občanovi ovšem převezmou pozůstalí pouze listinu.

První příležitost k Havlovu ocenění má prezident hned na Nový rok, neboť dny, kdy prezident může předávat vyznamenání, jsou 1. leden a 28. říjen. Havel i Klaus ale využívali jen podzimní termín, neboť jak dříve prozradili lidé z Hradu, je velice obtížné v lednu vytopit Vladislavský sál, píše Právo.