Havlův pohřeb bude v pátek, dnes se s ním lidé loučí v Pražské křižovatce

ostatky bývalého prezidenta Václava Havla byly vystaveny v Pražské křižovatce v pražské Zlaté ulici

ostatky bývalého prezidenta Václava Havla byly vystaveny v Pražské křižovatce v pražské Zlaté ulici Zdroj: CTK/Zbynek Stanislav

Státní pohřeb exprezidenta Václava Havla bude v pátek v poledne. Zřejmě se uskuteční v chrámu sv. Víta. Dohodli se na tom dnes Havlova manželka Dagmar a prezident Václav Klaus. O termínu informoval mluvčí Hradu Radim Ochvat. Lidé se se zesnulým bývalým prezidentem loučí v centru Pražská křižovatka. Rakev s ostatky někdejší hlavy státu je v odsvěceném kostele svaté Anny vystavena od 12:00. Dagmar Havlová na manželovu rakev položila kytici rudých růží.

Se zesnulým se přicházejí rozloučit stovky lidí. Rakev bude vystavena po celý den a také v úterý. Havel zemřel v neděli ve spánku na chalupě v Hrádečku na Trutnovsku. Bylo mu 75 let.

U vchodu do kostela se už dopoledne scházeli lidé všech věkových kategorií, od seniorů po mladé lidi, a přinášeli květiny a svíčky, které zapalovali před budovou. Někteří na otevření kostela čekali v chladném počasí i dvě hodiny. Po poledni už byla fronta desítky metrů dlouhá.

Rakev s ostatky přivezli zaměstnanci pohřební služby druhým vchodem, z Anenského náměstí. Do kostela přijela i Dagmar Havlová. Doprovodila ji Nina, dcera z prvního manželství, a také řádová sestra boromejka, která se o prezidenta až do jeho smrti starala. Očividně zklíčená Dagmar Havlová strávila v kostele asi hodinu. Odešla těsně před polednem, kdy se brána otevřela pro veřejnost.

Lidé, kteří se dnes přišli s exprezidentem rozloučit, přinášejí hlavně rudé růže. Mnozí je k rakvi kladou se slzami v očích. Rakev s ostatky je umístěna na pódiu, kam se vystupuje po schodech. Lidé se před rakví klaní, někteří z nich i poklekli a pokřižovali se. Návštěvníci mají v obličejích pohnutý výraz. Zastavují se u kondolenčních knih a také u malé výstavky fotografií ze života bývalého prezidenta.

V Pražské křižovatce se lidé rozloučili s Václavem Havlem. Na snímku vdova Dagmar Havlová (zády vlevo) a jejídcera Nina (zády vpravo) přijímají kondolence.V Pražské křižovatce se lidé rozloučili s Václavem Havlem. Na snímku vdova Dagmar Havlová (zády vlevo) a jejídcera Nina (zády vpravo) přijímají kondolence. | CTK/Zbynek Stanislav

Do kondolenčních knih lidé zapisují slova plná lásky a díků. Někdy jsou hesla jen krátká, třeba „Děkujeme za svobodu“ nebo „Nikdy na Vás nezapomeneme“. Většina truchlících hovoří o Havlovi jako o prezidentovi, označují jej za symbol svobody a cti. „Cítím se, jako kdyby odešel někdo blízký z rodiny,“ řekla paní, která se představila jako Eva z Prahy. „Cítím obdiv, úctu a pokoru,“ doplnila.

O smuteční výzdobu centra se postaral architekt a blízký Havlův spolupracovník Bořek Šípek, který se v minulosti podílel na úpravě prostor Pražského hradu. Zvolil prosté aranžmá z rudých růží a bílých lilií. Na pódiu jsou květiny v úzkých skleněných vázách. Nad rakví se vznáší několik stylizovaných skleněných holubic a oranžové skleněné srdce.

ostatky bývalého prezidenta Václava Havla byly vystaveny v Pražské křižovatce v pražské Zlaté uliciostatky bývalého prezidenta Václava Havla byly vystaveny v Pražské křižovatce v pražské Zlaté ulici | CTK/Zbynek Stanislav

Ve středu a ve čtvrtek bude rakev vystavena ve Vladislavském sále Pražského hradu. Také na Hradě jsou k podpisu připraveny kondolenční listiny. Jako první se do knih v Rothmayerově sále zapsali prezident Václav Klaus nebo pražský arcibiskup Dominik Duka. Pohřeb prvního polistopadového prezidenta se uskuteční pravděpodobně v pátek. Mají se ho zúčastnit i hlavy států i významní politici. Vláda bude dnes rozhodovat o vyhlášení státního smutku.

Už krátce po oznámení Havlova úmrtí se v neděli odpoledne lidé začali spontánně shromažďovat na různých místech republiky. I dnes od časného rána přicházejí na Pražský hrad, k památníku 17. listopadu na Národní třídu a především na Václavské náměstí. Přinášejí květiny, zapalují svíčky.

Dagmar Havlová u rakve svého mužeDagmar Havlová u rakve svého muže | CTK/Zbynek Stanislav