Hlavatý potvrdil kandidaturu do Senátu. Doplňovací volby se ale konají kvůli jeho střetu pozic

Sněm hnutí ANO, volba předsedy. Jiří Hlavatý

Sněm hnutí ANO, volba předsedy. Jiří Hlavatý Zdroj: Profimedia.cz

EY Podnikatel roku 2013, palác Žofín. Podnikatel Hlavatý v obklopení ministra Andreje Babiše a organizátorky akce Magdaleny Součkové
Prezident Miloš Zeman a šéf ANO Andrej Babiš v Lánech
Prezident Miloš Zeman a šéf ANO Andrej Babiš v Lánech
4
Fotogalerie

Majitel největší české textilky Juta Dvůr Králové nad Labem Jiří Hlavatý (za ANO) potvrdil opětovnou kandidaturu do Senátu v doplňujících volbách na Trutnovsku. Senátorské křeslo sám uvolnil, když byl zvolen poslancem. Mandát v Senátu mu tak automaticky zanikl. Pokud by znovu uspěl, podle některých výkladů by mu zanikl poslanecký mandát. 

"Potvrzuji, že budu obhajovat senátorský mandát v doplňovacích volbách na Trutnovsku, které se uskuteční začátkem příštího roku. Jdu do toho s tím, že prioritou je pro mě senátorský mandát. V případě, že neuspěju, budu pokračovat v Poslanecké sněmovně," uvedl Hlavatý, který není členem ANO.

Na dotaz ČTK, jestli to není risk, kdyby se znovu rozhodl kandidovat, odpověděl: "Pokud bych z té řeky dobrovolně odešel a znovu se chtěl vrátit, pak bych to bral jako risk. To ale není můj případ," uvedl Hlavatý. O tom, že mu při zvolení poslancem zaniká mandát senátora, nevěděl.

Hlavatý kandidoval do Sněmovny jako nestraník za ANO z 18. místa kandidátky. Od voličů dostal 4859 preferenčních hlasů. V povolebních rozhovorech připustil, že nevěděl, že mu při zvolení poslancem automaticky zaniká mandát senátora. Říkal, že chtěl kandidaturou ANO podpořit a se zvolením nepočítal hlavně kvůli pracovnímu vytížení v Jutě. Stěžoval si, že mu mandát senátora zanikl automaticky a nemohl si vybrat, ve které komoře chce působit.

Podle politologa Jiřího Štefka by Hlavatý v případě získání senátorského křesla přišel o poslanecký mandát. "Pokud uspěje a stane se senátorem, poslanecký mandát mu automaticky zanikne a nastoupí za něho náhradník," řek ČTK Štefek.