Holcát chce vyměnit pět členů správní rady VZP, Němečka to udivilo

Ministr zdravotnictví Martin Holcát

Ministr zdravotnictví Martin Holcát Zdroj: Robert Zlatohlavek, Mlada fronta E15

Ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát navrhne ve středu vládě, aby odvolala ze správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny pět z deseti členů jmenovaných za stát a místo nich dosadila nové. Skončit by měl i předseda rady a exnáměstek ministra Petr Nosek. Kandidát na šéfa resortu Svatopluk Němeček se nad krokem Holcáta pozastavil.

Holcát chce vedle Noska odvolat bývalého prvního náměstka ministra Marka Ženíška, dále Petra Zimmermanna, Josefa Slováka a Zdeňka Zajíčka.

Za nové členy správní rady navrhuje Holcát svého náměstka Petra Saláka, Jana Kvačka a Martina Mátla, Rostislava Vyzulu a Michala Zděnka.

Mluvčí Viktorie Plívová ČTK řekla, že je to technická věc, prý jde o běžnou obměnu za členy, kteří již skončili ve funkcích, z nichž byli do správní rady vysláni.

Němeček je v rozpacích

Podle Němečka mohl Holcát s obměnou počkat na nového ministra, mandát členům rady totiž nekončí, spěch tedy není na místě. Jde o členy za stát, se kterými bude spolupracovat nový ministr. Z lidí, kteří se mají stát novými členy rady, zná blíže jen Saláka, ostatní jen málo nebo vůbec.

„Byl bych rád, kdyby počkali, ale co můžu dělat. Jsem z toho trochu v rozpacích, nevím, co k tomu pana ministra vedlo,“ řekl Němeček ČTK.

Návrhy na změny chystají i poslanci, kteří z třicetičlenné rady volí 20 členů. Složení rady by se tak mělo změnit podle výsledků voleb, strany v ní mají poměrné zastoupení. Podle seznamu, o němž dnes informovaly Lidové noviny, by poslanci mohli vyslat do rady například exministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) či nezávislou senátorku Alenu Dernerovou.