Holcát posílá čtyři miliardy navíc do nemocnic

Ministr zdravotnictví Martin Holcát

Ministr zdravotnictví Martin Holcát Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Do nemocnic směřuje ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát svoji úhradovou vyhláškou peníze na příští rok. Z celkem deseti miliard korun, které budou mít příští rok zdravotní pojišťovny navíc nad letošních 224 miliard, získají nemocnice akutní péče přes čtyři.

„Věřím, že se podaří svým způsobem stabilizovat systém. Vyhláška zaceluje díry, zvláště v segmentu nemocnic,“ prohlásil Holcát.

Nemocnice mají problémy s hospodařením kvůli letošní vyhlášce, která jejich příjmy snížila. „Některé nemocnice jsou zadlužené nad únosnou úroveň,“ uvedla náměstkyně ministra Helena Rögnerová. Finance navíc poputují také do léčeben a ústavů. Ty se totiž budou potýkat se zrušením poplatků za pobyt v nemocnici, které pro ně znamenaly až deset procent příjmů.

Koalice soukromých lékařů protestuje

Holcát řekl, že za vyhlášku očekává kritiku. A nemýlil se. Prezident lékařské komory Milan Kubek jej rovnou vyzval k úplnému přepsání vyhlášky. Zástupcům Koalice soukromých lékařů se nelíbí, že nemocnice dostanou výrazně více přidáno než oni. „Považuji to za krajně nespravedlivé. Je to útok na ty pacienty, kteří mají smůlu, že se jejich nemoc dá léčit ambulantně,“ řekl předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

Zubaři ve vyhlášce nedostali přidáno na amalgámové zubní plomby, za které už řadu let od pojišťoven inkasují asi polovinu reálných nákladů. Hrozí, že přestanou nabízet plomby bez doplatku pacienta. Včera se k vyhlášce vedení stomatologické komory nechtělo vyjadřovat.

O kolik si mají v příštím roce polepšitO kolik si mají v příštím roce polepšit

Holcátovi úředníci museli v návrhu vyhlášky na poslední chvíli zohlednit nález Ústavního soudu, který označil za neústavní předchozí vyhlášku. Mimo jiné proto, že v některých případech nepřiznává lékařům ani takovou úhradu, aby pokryla jejich náklady. Ministerstvo proto regulační srážky zjemnilo. Podle Kubka ale vyhláška nadále nutí lékaře odvést část práce zadarmo, a proto pohrozil ústavní stížností.

Vyhláška sjednocuje základní sazby úhrad za péči

U nemocnic vyhláška převratně sjednocuje základní sazby úhrad za péči. Nemocnice stejného stupně specializace budou dostávat zaplaceno stejně. Zároveň se také sjednotí sazba, kterou nemocnicím platí jednotlivé zdravotní pojišťovny. Tím se vylepší ekonomická situace VZP, která je na tom nejhůř ze všech pojišťoven.

Ministerstvo zdravotnictví počítá pro příští rok s nárůstem plateb státu za nezaměstnané, důchodce a další státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun a s dalšími až šesti miliardami nárůstu výběru pojistného podle říjnové predikce ministerstva financí. Všeobecná zdravotní pojišťovna ale odhaduje, že nárůst pojistného bude nižší o 2,5 miliardy korun, což by znamenalo další zvýšení jejího deficitu.