Homolka utnula spolupráci s Holte Medical. Začala přebírat nákupy materiálu

Nemocnice na Homolce

Nemocnice na Homolce Zdroj: CTK

Nemocnice Na Homolce začala přebírat nákupy zdravotnického materiálu od dceřiné společnosti Holte Medical, se kterou se chystá ukončit spolupráci. Sdělila to mluvčí nemocnice Martina Vápeníková s tím, že také valná hromada odvolala členy vedení dceřiných společností a nahradila je pracovníky nemocnice. Pracovníci Holte Medical jsou podle médií mezi sedmi lidmi obžalovanými pro podezření z manipulace se zakázkami nemocnice.

Nemocnice Na Homolce k dnešnímu dni zveřejnila 21 předběžných oznámení o připravovaných veřejných zakázkách za 569 milionů korun a vypsala šest veřejných zakázek za 258,5 milionu korun. Chystané zakázky jsou například na dodávku dezinfekčních přípravků, nemocničních lůžek, cytostatik k biologické léčbě, kardioverterů či srdečních chlopní. Homolka byla ministerstvem zdravotnictví kritizována za nehospodárnost. Po loňském policejním zásahu a vyšetřování letos v dubnu státní zástupce obžaloval pro podezření z manipulace se zakázkami nemocnice sedm lidí včetně někdejšího ředitele Vladimíra Dbalého.

Nemocnice jako krok ke zprůhlednění hospodaření ukončila v dubnu spolupráci s dceřinou firmou Holte s.r.o., která pro ni zajišťovala účetnictví a ekonomickou agendu. Ukončení spolupráce chystá také s Holte Medical, a.s.

„Vybudovali jsme v uplynulých měsících vlastní plnohodnotný odbor veřejných zakázek a obchodní odbor s podporou nově vzniklého interního právního oddělení, které budou postupně přebírat veškeré nákupy zdravotnického materiálu pro nemocnici,“ uvedl Ivan Oliva, který na místo ředitele nastoupil loni v říjnu po Michalu Šetlíkovi. Tehdy také zveřejnil, že nemocnice dosud byla řízena nestandardně, neexistoval ekonomický úsek ani úsek obchodu a nákupu. „Celá ekonomika včetně účetnictví byla vyvedena mimo tělo společnosti,“ řekl. Dodal, že nápravu provede postupně. Harmonogram kroků schválilo ministerstvo zdravotnictví.

Personální čistky

Harmonogramu odpovídá i rozhodnutí valné hromady, podle něhož nahradil v Holte Medical předsedu představenstva Pavla Černého současný náměstek ekonomického úseku Homolky Martin Dařílek, místopředsedu představenstva Josefa Panenku nahradila současná náměstkyně úseku obchodu a zdravotní péče nemocnice Jaroslava Němcová a člena dozorčí rady Petra Jelínka nahradil vedoucí odboru bezpečnosti a krizového řízení Stanislav Radosta.

Ve společnosti Homolka Premium Care nahradil členku představenstva Martinu Slavíčkovou současný vedoucí oddělení projektového řízení Štefan Paluba, členy dozorčí rady Josefa Panenku nahradil náměstek ekonomického úseku nemocnice Martin Dařílek a Františka Tovaryše vedoucí oddělení cash-flow, pojištění a analýz Aleš Gergel.

Špitále, otřes se. Rozpletení vazeb na Homolce je dost riskantní operací