Horáček se rozhodl. Zkusí souboj o Hrad

Michal Horáček

Michal Horáček Zdroj: e15

Michal Horáček
Petr Hapka, Michal Horáček
Michal Horáček
Michal Horáček
5
Fotogalerie

Spuštění kampaně podle Michala Horáčka brzdí zákonodárci. Je však nepravděpodobné, že by některý z adeptů spustil kampaň už letos.

Textař, hudebník a zakladatel kanceláře Fortuna Michal Horáček se už rozhodl kandidovat na prezidenta. Začal pracovat na vzniku týmu pro sběr hlasů potřebných pro kandidaturu. "Rozhodnutý jsem, pravidla však dosud neznám. Takže je nutné vyčkat a seznámit se s nimi," sdělil E15.cz v narážce na skutečnost, že se zřejmě bude měnit zákon určující pravidla právě pro shánění podpisů.

Aby se do souboje o Pražký hrad mohli přihlásit, potřebují uchazeči podle platných norem 50 tisíc podpisů občanů. Ty museli předložit kandidáti v první přímé volbě hlavy státu, která se uskutečnila v roce 2013. Limit však parlament možná změní.

Spuštění kampaně podle Horáčka slov brzdí zákonodárci. „Není známo, jaká budou pravidla hry. Teď je nějaký zákon, který ale bude asi novelizován a nebude platit. Leží v Poslanecké sněmovně. Zákonodárci nás zdržují. Čekáme, až se rozhoupou. Pak do toho půjdeme,“ řekl serveru Novinky.cz.

Na druhé straně je nepravděpodobné, že by Horáček spustil kampaň už letos. "Přepálená" kampaň byla pravděpodobně jedním z důvodů prohry před čtyřmi lety favorizovaného Jana Fischera.

Známý textař je zatím první, kdo se už ke kandidatuře rozhodl. Současný prezident Miloš Zeman oznámí, zda zkusí obhájit svůj mandát, až v březnu 2017. Ve stejné době se o prezidentském kandidátovi začne bavit i ČSSD. Svého kandidáta možná nabídnou i další strany. Kampaň odstartuje nejdříve v polovině příštího roku, její horká část ještě později.

Mezi další možné zájemce o post nejvýše postaveného ústavního činitele v zemi patří například předseda Akademie věd Jiří Drahoš nebo europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil.