Škromach by mohl kandidovat na prezidenta, ne však v nejbližších volbách

Dosavadní senátor Zdeněk Škromach sleduje výsledky voleb

Dosavadní senátor Zdeněk Škromach sleduje výsledky voleb Zdroj: ČTK

Zdeněk Škromach
Zdeněk Škromach volil v krajských i senátních volbách. Své křeslo v Senátu obhajuje
Zleva místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, statutární místopředseda strany Michal Hašek a předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc vystoupili 31. října v Lidovém domě v Praze na briefingu po zasedání grémia ČSSD.
Michal Hašek (ČSSD) obhajuje v Jihomoravském kraji post hejtmana. Kromě lánského puče se ale kolem něj víří pochybnosti v souvislosti s neexistující mluvčí.
Krajské volby 2016: Michal Hašek sledoval na jižní Moravě průběh sčítání hlasů s rostoucími obavami
6
Fotogalerie

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD)nevyloučil, že by se mohl ucházet o prezidentskou funkci. Ovšem ne v nejbližších volbách, kdy by mohl funkci obhajovat jemu blízký prezident Miloš Zeman. Řekl to v dnešním pořadu Kauza dne rádia Impuls.

„Určitě jo, když vidím všechny ty uchazeče, kteří se postupně objevují, tak bych nemusel být tak neúspěšný,“ řekl Škromach.

Škromach také na Impulsu svůj neúspěch v senátních volbách. Uvedl, že svůj senátorský mandát neobhájil i kvůli tomu, že je svázaný s politikou ČSSD a její činností na vládní či krajské úrovni.

 „Dvě období Michala Haška nesla odpovědnost“

Nechce prý hledat viníky své prohry všude kolem. „Ale roli určitě hrálo to, že jsem velmi svázaný s politikou sociální demokracie, čili to, co se odehrává ve vládě, na kraji. Nakonec dvě volební období Michala Haška jako hejtmana taky nesla svoji odpovědnost. Ale nevyšlo to, jde se dál,“ řekl.

Někdejší ministr práce prohrál v Hodoníně se starostkou Ratíškovic Annou Hubáčkovou (za KDU-ČSL), které dalo hlas 67,8 procenta voličů. Škromach řekl, že jde o složitý senátní obvod, ve kterém dosud nikdo svou pozici neobhájil. Nepředpokládá, že by se chtěl vrátit do politiky příští rok ve sněmovních volbách.

Škromach si nemyslí, že mu mohla při volbách uškodit účast na takzvané lánské schůzce, na které po volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013 několik vysoce postavených členů ČSSD jednalo se Zemanem o sesazení současného premiéra Bohuslava Sobotky z pozice lídra strany a týmu vyjednavačů o vládě. Lidé se podle něj zajímají o jiná témata.

Politické funkce zastával Škromach od roku 1996, kdy se stal poslancem. Toto místo vyměnil před šesti lety za senátora. Čtyři roky také řídil ministerstvo práce a sociálních věcí, krátce byl i ministrem zdravotnictví. V roce 2005 se neúspěšně ucházel o křeslo předsedy ČSSD. Po 20 letech nyní bude bez politické funkce.