Horské oblasti vyhlašují kalamitní stav

sníh, počasí

sníh, počasí

Silničáři nasadili veškerou techniku
Řada silnic je pro kamiony nesjízdná
Přívaly sněhu spojené s prudkým nárazovým větrem o rychlosti přes 70 km/h vytvářejícím sněhové jazyky a takzvanou bílou tmu 15. února ztěžovaly sjízdnost silnic v kraji Vysočina. Na snímku situace u Věžnice na Jihlavsku.
Přívaly sněhu spojené s prudkým nárazovým větrem o rychlosti přes 70 km/h vytvářejícím sněhové jazyky a takzvanou bílou tmu 15. února ztěžovaly sjízdnost silnic v kraji Vysočina. Na snímku situace na 123. kilometru dálnice D1 u Věžnice na Jihlavsku, kde havarovaný rumunský kamion uzavřel dva jízdní pruhy.
Přívaly sněhu spojené s prudkým nárazovým větrem o rychlosti přes 70 km/h vytvářejícím sněhové jazyky a takzvanou bílou tmu 15. února ztěžovaly sjízdnost silnic v kraji Vysočina. Na snímku silnice druhé třídy u Sasova na Jihlavsku, kde musel být nasazen i těžký bagr.
10
Fotogalerie
V Jablonci nad Nisou dnes vyhlásili kvůli sněhu první kalamitní stupeň. Ve městě jen v noci napadlo dalších 24 centimetrů nového sněhu a sněží stále. Ráno se proto sešel krizový štáb, aby stanovil možnosti aktuální zimní údržby. Město teď své komunikace nestíhá uklízet, uvedl jablonecký místostarosta Miloš Vele (ODS).

Místní technické služby nasadily veškerou techniku. Odklizené jsou přístupy do zdravotnických a školských zařízení, místa u penzionů seniorů a přednostně se na dočasné sklady začne odvážet sníh z autobusových zastávek.

Silnice I/38 mezi Jihlavou se Znojmem byla 16. února kvůli uvízlým kamionům zcela neprůjezdná. Kamiony jsou na některých místech zasypané sněhem do výšky až 1,5 metru. Na snímku řidič, kterému u osady Kasárna u obce Markvartice na Jihlavsku sníh zkratoval elektroniku.Silnice I/38 mezi Jihlavou se Znojmem byla 16. února kvůli uvízlým kamionům zcela neprůjezdná. Kamiony jsou na některých místech zasypané sněhem do výšky až 1,5 metru. Na snímku řidič, kterému u osady Kasárna u obce Markvartice na Jihlavsku sníh zkratoval elektroniku. | CTK - Petr Eret

„Nestíháme však uklízet chodníky a komunikace třetího pořadí podle harmonogramu daného plánem zimní údržby. Trojkové komunikace jsou průjezdné v jednom směru,“ dodal Vele. Hlavním důvodem vyhlášení prvního stupně kalamity jsou naváté závěje a ledovka.

„Letošní zima je neobvyklá v tom, že ještě nebyla obleva. Dlouho byla teplá, pak v krátkém časovém úseku hodně napadlo, zmrzlo a bez oblevy znovu napadlo. A padá dál. Nejsme schopní dodržovat časové lhůty,“ řekl Pavel Kozák, vedoucí oddělení správy komunikací a koordinátor zimní údržby. Čeká se, že bude sněžit nejméně do sobotní půlnoci. Krizový štáb se proto sejde každý den a operativně situaci vyhodnotí. Město lidem doporučuje, aby co nejméně jezdili auty a respektovali aktuální dopravní značení.

Provoz na dálnici D5 16. února zablokovala nehoda pěti nákladních a dvou osobních aut nedaleko Heřmanovy Huti na Plzeňsku. Nehoda se stala na stém kilometru ve směru na Prahu.Provoz na dálnici D5 16. února zablokovala nehoda pěti nákladních a dvou osobních aut nedaleko Heřmanovy Huti na Plzeňsku. Nehoda se stala na stém kilometru ve směru na Prahu. | CTK - Petr Eret

Podobné problémy jsou i ve východních Čechách. Pro okres Svitavy silničáři vyhlásili kalamitní stav. Příčinou je sněžení a odstavené kamiony na silnici I/35 z Litomyšle do Moravské Třebové. Zavřená je řada silnic, a to zejména druhé a třetí třídy. ČTK o tom dnes ráno informoval ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec.

Kvůli kalamitní situaci na silnicích v kraji zasedá krizový štáb složený z představitelů policie, hasičů a hejtmanství. „Osobně jsem projížděl po silnici I/35. Kamiony i osobní auta stojí v obou směrech a často blokují vjezd technice silničářů,“ uvedl hejtman Radko Martínek (ČSSD).

Uzavřených je několik úseků silnic druhé a třetí třídy. Jen na Lanškrounsku jsou nesjízdné úseky z Anenské Studánky do Helvíkova, z Trpíku do Květné, z Cotkytle do Strážné,z Horního Třešňovce do Horní Čermné, z Lanškrouna do Lukové, z Jablonného nad Orlicí přes Suchý vrch a z Lubníku do Žichlínku. Sníh zastavil také dopravu mezi Litomyšlí a Českou Třebovou, na státní silnici z Poličky do Svitav a na mnoha dalších místech Svitavska a Orlickoústecka.