Hřebčín Kladruby vypsal tendr na rekonstrukci

Kladruby, hřebčín

Kladruby, hřebčín Zdroj: CTK

Hřebčín v Kladrubech začal hledat firmu, která zajistí dlouho očekávanou a nutnou rekonstrukci objektů této národní kulturní památky, která je v havarijním stavu. Hřebčín vypsal veřejnou zakázku za čtvrt miliardy korun bez DPH.

„Zakázku jsme vypsali s podmínkou, že dostaneme peníze z Integrovaného operačního programu ministerstva kultury,“ řekl deníku E15 ředitel státní příspěvkové organizace Národní hřebčín Kladruby nad Labem Jan Höck. Vítěze tendru by totiž vedení hřebčína mělo vybrat 21. listopadu, tedy v době, kdy ještě nebude vědět, zda peníze z EU získá.

Ministerstvo kultury vypíše druhé kolo pro podávání žádostí již v pondělí, o peníze bude možné žádat do 30. prosince. „Celková alokace bude činit 666,9 milionu korun,“ uvedl na dotaz deníku E15 ředitel odboru pro strategii a dotační politiku Marek Kupsa. Výše alokace je tak více než dvojnásobná než předpokládaná cena rekonstrukce hřebčína.

K objektům, kterých se případná rekonstrukce týká, patří zejména budova zámku, kostela, všechny stáje včetně plemenných hřebců či porodny a další přilehlé objekty. Na každý takový objekt má hřebčín zpracovánu vlastní projektovou dokumentaci, neboť stav jednotlivých budov se dost liší.

Na některých objektech bude například nutné sundat a poté znovu položit relativně novou střešní krytinu, neboť byla v minulosti položena na staré a ztrouchnivělé krovy.

Podle šéfa hřebčína se zatím nedá říct oficiálně (pokud hřebčín peníze získá), kdy by rekonstrukce mohla začít. Jasné je jen to, že by měla být podle pravidel pro poskytování dotací z EU dokončena do konce roku 2014.

Ještě před rokem to přitom vypadalo, že stát nebude mít peníze nejen na projektovou dokumentaci pro hřebčín, na niž posléze ministerstvo zemědělství poskytlo 20 milionů korun, ale ani na to, aby mohl stát další výzvu v rámci ministerstva kultury vypsat.