Hudeček se podle Babiše nabídl ANO. Ten tvrdí, že to bylo naopak

Tomáš Hudeček

Tomáš Hudeček Zdroj: CTK

Dosavadní pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) se podle místopředsedy vlády a předsedy ANO Andreje Babiše ucházel několik měsíců před komunálními volbami o kandidaturu za jeho hnutí. Hudeček však uvedl, že naopak on dostal nabídku od hnutí ANO. "Zdvořile jsem to odmítl," řekl primátor.

Babiš později prohlásil, že varianta Hudečkovy kandidatury za ANO existovala. Bylo to podle něj v době, kdy měl dosavadní pražský primátor problémy v TOP 09 a chtělo ho politicky zlikvidovat stranické křídlo kolem místopředsedy Miroslava Kalouska a Hudečkova vnitrostranického oponenta Jiřího Vávry.

V té době se podle Babiše uskutečnily tři schůzky. Nápad, že by Hudeček mohl kandidovat za ANO, prý přišel „od jednoho člověka“ a Hudeček to prý tehdy nevylučoval. Babiš řekl, že o této variantě byl v té době také on ochoten uvažovat. „To byla situace před půl rokem, to je passé,“ řekl předseda ANO. Dodal, že Hudeček později změnil rétoriku a rozhodl se jinak.

ANO vyhrálo volby na magistrát s celkovým počtem 22,08 procenta hlasů. Druhá skončila TOP 09 a třetí Trojkoalice. Vítězná strana s TOP 09 odmítá v hlavním městě vyjednávat o koalici. Možnou spolupráci odmítl předseda Babiš i jednička kandidátky Adriana Krnáčová. Koalici s ANO označil za velmi nepravděpodobnou už dříve i Hudeček.

Krnáčová si v průběhu posledního předvolebního týdne veřejně postěžovala, že ji Hudeček požádal o schůzku. Vzhledem k nadcházejícím volbám to odmítla a znění Hudečkovy sms odcitovala médiím. Hudeček označil zveřejnění textu zprávy za nenormální, normální prý je, když spolu politici mluví.

Krnáčová a její vyjednávací tým nyní jednají o budoucí spolupráci na magistrátu s ČSSD a Trojkoalicí, která sdružuje Stranu zelených, KDU-ČSL a STAN. Jednání by hnutí rádo ukončilo do týdne.