Imunitní výbor nedoporučuje vydat exprimátora Svobodu ani poslance Růžičku

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: ČTK

Sněmovní mandátový a imunitní výbor doporučil plénu, aby nevydalo bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) k trestnímu stíhání v případu městské karty opencard. ČTK to při dnešním jednání výboru řekli jeho předseda Stanislav Grospič (KSČM) a zpravodaj Petr Gazdík (STAN). Svoboda stojí před odvolacím soudem. Výbor nedoporučil vydat ani poslance ANO Pavla Růžičku.

Policie vinila Svobodu spolu s dalšími radními z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže kvůli jedné zakázce související s opencard. Její počátky spadají do období působení primátora ODS Pavla Béma.

V minulém volebním období Sněmovna Svobodu vydala. Předloni ho soud nepravomocně odsoudil k podmíněnému trestu 2,5 roku. Proti verdiktu se odvolal. Pokud by Sněmovna Svobodu ke stíhání nevydala, odvolací soudní řízení by mohlo pokračovat až po skončení jeho poslaneckého mandátu.

Sněmovna by neměla podle doporučení výboru vydat ani poslance ANO Pavla Růžičku k trestnímu stíhání. Obžaloba ho viní jako radního kvůli prodeji obecního domu.