Irák chce české bojové vrtulníky. Zajímá se až o 40 strojů

vrtulník Mi-24/35

vrtulník Mi-24/35 Zdroj: Ministerstvo obrany

Irák vyjednává s Českem o prodeji ruských bojových vrtulníků Mi-24. Okamžitě by měl zájem o sedm strojů, výhledově pak až o 40. Ministr obrany Martin Stropnický také jedná o prodeji nepotřebných letadel české armády.

Jak dnes Martin Stropnický řekl, Irák se kromě vrtulníků zajímá také o koupi nepotřebných bitevníků L-159. Podle ministra současná krize v Iráku však jednání o obchodu komplikuje.

Česká armáda má v současné době v provozu 17 vrtulníků Mi-24, část z nich je modernizovaná a uzpůsobena pro noční vidění. Podle ministerstva obrany vojáci všechny tyto stroje v současné době potřebují. Zájem Iráku by tak mohly uspokojit LOM, jehož zřizovatelem je ministerstvo obrany. Firma by mohla zprovoznit sedm vrtulníků, které v minulosti koupila od armády. Případně by mohla koupit několik dalších strojů odjinud a pro Iráčany je zprovoznit.

Na jednu stranu zájem vítáme, bereme to vážně, na druhou stranu situace v Iráku je natolik turbulentní, že se musí jednat dál. Musíme brát v potaz, že naše armáda má nějaké potřeby a nemůžeme se zbavit všeho jenom kvůli tomu, že by to teď bylo třeba výhodné,“ řekl Stropnický. Sedm vrtulníků by proto Iráčanům mohly dodat LOM. K případné dodávce desítek dalších strojů ministr poznamenal, že ji považuje „za přehnaný optimismus“.

Jednají o ceně letounů

Irák také usiluje o koupi letadel L-159. Podle Stropnického situaci „trošku komplikuje“ současná situace, kdy irácká vláda bojuje s islámskými radikály. „Pořád je ale reálná šance, že se to sjedná. Ta potřeba tam pořád je,“ řekl Stropnický. Irák se podle něj pokoušel „překotně“ dostat k české technice, protože jeho představitelé „měli své informace a obávali se toho, co se tam nyní děje“.

Obě strany nyní vyjednávají o ceně letounů. Armáda by měla dodat letadla, kulomety a munici, Aero Vodochody by letouny zprovoznilo, vycvičilo piloty a dodalo další výbavu a materiál.

Zmizí do roku 2018

Vrtulníky Mi-24/35 by měly z výbavy armády zmizet do roku 2018, a to i kvůli tomu, že vojáci jsou při provozu tohoto typu plně závislí na dodávce náhradních dílů z Ruska. „To nepovažujeme za úplně optimální,“ řekl Stropnický. Ministerstvo proto zvažuje nákup 12 nových víceúčelových strojů, které by měly stát podle náměstka ministra Bohuslava Dvořáka řádově 12 až 15 milionů dolarů za kus.

Měli by tak být výrazně levnější než bojové vrtulníky, které stojí podle Dvořáka asi 30 milionů dolarů za kus. K těm by vojáci také museli pořídit drahou munici. „Při intenzivním operačním nasazení, pokud bychom používali chytrou munici, tak bychom se museli připravit na to, že během týdne bychom jenom na munici museli vydat miliardy korun,“ poznamenal Dvořák.

Tucet vrtulníků a pár raket k tomu