Jak porostou platy vojáků? Čísla rezortů financí a obrany si odporují

Šéf rezortu obrany Vlastimil Picek trvá na tom, že novela zákona o vojácích z povolání přinese od příštího roku jen nepatrné zvýšení platů. Jeho slova odporují číslům ministerstva financí. Podle nich vzroste průměrný plat příslušníka ozbrojených sil o 10,2 procenta. Přitom policisté a další státní zaměstnanců dostanou přidána dvě procenta.

„Vyšší hodnosti, tedy plukovníci a generálové, které tvoří asi čtvrtinu armády, si pohorší. Naopak nižší důstojníci, praporčíci a rotmistři zůstanou na svém nebo si mírně polepší. Navýšení kapitoly ministerstva obrany v této souvislosti nepožadujeme,“ řekl včera Picek po jednání Rusnokova kabinetu, který předlohu schválil.

Návrh zákona o státním rozpočtu obsahuje jiné údaje. Jak deníku E15 sdělil mluvčí rezortu financí Ondřej Šrámek, platy vojáků se zvýší o desetinu. Vedle plošného dvouprocentního nárůstu mezd ve státní správě a zeštíhlení armády to způsobí přesuny ve složkách tvořících celkové příjmy vojáků právě v rámci vládou přijaté novely.

Norma počítá s různými speciálními příplatky. Sporný desetitisícový přídavek na bydlení zavedený za bývalého šéfa rezortu Jaroslava Tvrdíka nahradí sedmitisícový stabilizační příspěvek a ještě služební příspěvek. Ten se bude pohybovat v rozmezí od tří tisíc až do 7200 korun podle toho, kolik osob žije s vojákem ve společné domácnosti.

Podle nejmenovaného armádního personalisty budou platy vojáků oproti ostatním státním zaměstnancům skutečně vyšší. „Nepředpokládáme ale, že by to bylo o desetinu. Z našich propočtů vychází nárůst o pět až šest procent,“ konstatoval úředník, který si přál zůstat v anonymitě.

O kolik si ozbrojené síly nakonec polepší bude záležet i na tom, zda nová Poslanecká sněmovna nepřepracuje návrh rozpočtu a kdy a v jakém znění schválí novelu zákona o vojácích z povolání schválí. Orgány dolní komory by se měly začít ustavovat koncem měsíce.

Vláda včera přijala ještě další dvě Pickovy novely zákonů o ozbrojených silách a válečných veteránech. Prvně jmenovaná upravuje například nasazování vojáků pro záchranné práce v době přírodních pohrom. Druhá norma prodlužuje dobu, kterou musí voják strávit v oblasti válečného konfliktu, aby měl nárok na postavení veterána. Nárok na něj kromě vojáků a policistů mají mít i stále častější civilní účastníci mezinárodních misí.