Jak zvrátit slabiny? Schwarzenberg jede na Moravu, Zeman dobývá internet

Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman (čtk)

Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman (čtk) Zdroj: ctk

Svá dosavadní slabá místa v rámci bitvy o prezidentský post se budou v příštích dnech snažit zvrátit oba prezidentští kandidáti. Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg chystá v rámci kampaně výjezd na severní Moravu a patrně do dalších regionů, kde je jeho postavení zatím proti Miloši Zemanovi výrazně slabší. Zeman (SPOZ) se zase chce více zaměřit na sociální sítě, kde dosud ztrácel. Schwarzenberg naopak Facebook a internet v závěru kampaně velmi efektivně využil.

Předseda TOP 09 chce pro druhé kolo přesvědčit občany, kteří sice Zemana nevolili, ale nyní o něm uvažují, uvedl mluvčí Schwarzenbergova štábu Marek Pražák. Stojí též podle něj o hlasy lidí, jež volili bývalého úřednického premiéra Jana Fischera či místopředsedu ČSSD Jiřího Dienstbiera. Do kampaně se chtějí zapojit i starostové, kteří budou přesvědčovat spoluobčany.

Zemanovi spolupracovníci podobu kampaně před druhým kolem volby zatím dolaďují. Podle mluvčí Hany Burianové se chce tým více zaměřit na sociální sítě. Přesnou strategii ale ještě nestanovil. Právě na sociálních sítích boduje Schwarzenberg převážně u mladých lidí. Zeman se tak jeho náskok v elektronickém světě bude snažit snížit.

Marek Pražák: Máme analýzu výsledků prvního kola, podle níž by Schwarzenberg zatím ztrácel osm procent na Zemana (46 procent oproti 54 procentům).

Schwarzenbergův tým sází rovněž na dobrovolníky, podle volebního webu mohou zájemci například získat „krabici prezidentské záchrany“, která obsahuje sto letáků, placky na klopy, samolepky, plakáty pro agitaci. Distribuce bude zahájena koncem týdne. Příznivci Schwarzenberga též mohou získat plachty na fasády a balkóny.

Nečas: ODS podporuje cestu Schwarzenberga na Hrad

Grémium ODS dnes vyjádřilo podporu prezidentské kandidatuře Karla Schwarzenberga. Vedení strany zároveň vyzvalo občany, aby dosavadního ministra zahraničí volili ve druhém kole prezidentského klání. Po jednání grémia řekl premiér a předseda ODS Petr Nečas. Občanští demokraté měli v prvním kole volby svého kandidáta Přemysla Sobotku, který však do druhého kola nepostoupil.

„V případě nepostupu našeho kandidáta jsme vždy jednoznačně podpořili jiného pravicového kandidáta,“ řekl před novináři Nečas. „My jsme ve svých názorech konzistentní, a proto považujeme z tohoto pohledu za přirozené, že grémium ODS vyslovuje podporu prezidentské kandidatuře Karla Schwarzenberga,“ uvedl Nečas.

Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman (čtk)Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman (čtk)|ctk

Duely kandidátů chystají televize i rozhlas

Česká televize, Český rozhlas a TV Nova chystají před druhým kolem prezidentské volby duely kandidátů Karla Schwarzenberga a Miloše Zemana.

Česká televize uspořádá s postupujícími kandidáty dva závěrečné duely. Oba se budou konat za účasti diváků v pražském Paláci Hybernia. Ve čtvrtek 17. ledna to bude Prezidentský duel, o týden později 24. ledna Prezidentské finále.

Debatu Karla Schwarzenberga a Miloše Zemana chystá také televize Nova, její přesný termín ale zatím neoznámila. „Debatu mezi prezidentskými kandidáty rozhodně plánujeme, odvysíláme ji jako pokračování Speciálů TN Cesta na Hrad s Markétou Fialovou,“ sdělila mluvčí Novy Marie Fianová.

Programové změny přichystal také Český rozhlas. Prezidentské debaty odvysílá 16. ledna ve 14:00 a 23. ledna v 17:00. „V období mezi 1. a 2. kolem volby budeme informovat o pokračující kampani a všech aspektech s ní souvisejících. Radiožurnál bude pokračovat ve vysílání 'volebního glosáře' Jindřicha Šídla každý den v ranním vysílání,“ uvedla Radka Mozgová z ČRo 1 Radiožurnálu.

Schwarzenberg se s bývalým premiérem Zemanem v přímé volbě o Pražský hrad utká 25. a 26. ledna.

David Marek: Vliv prezidenta na ekonomiku není malý