Janeček Ratha nevykoupí. "Je to korupčník, ne oběť," zdůvodnil

Šéf fondu Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček finanční záruku 14 milionů na kauci pro Davida Ratha nesloží, ačkoli o tom uvažoval. Rozhodl se tak po setkání s exhejtmanem ve věznici. Rath ho prý nepřesvědčil.

O pomoc Janečka požádali Rathovi právníci. Janeček o nabídce uvažoval, a dnes se proto s obviněným poslancem sešel ve vazební věznici. Ale rozhovor ho prý přesvědčil, že by mu měl pomáhat. „Chtěl jsem udělat maximum pro to, abych si ověřil, že není ani minimální šance, že pan Rath je obětí nějakých konstrukcí a je nevinnou obětí,“ uvedl Janeček.

„Pan Rath je podle mého názoru velmi významný korupčník a nikoliv 'oběť',“ uvedl Janeček pro server Lidovky.cz

Vyloučil přitom, že by mu šlo pouze o zviditelnění. Původně předpokládal, že Rath „vzhledem k tomu, že je taková menší nebo střední ryba, by mohl vnést více světla do toho korupčního prostředí na vrchu.“

Soudce Jiří Wažik, který o přípustnosti finanční záruky ve výši 14 milionů korun za propuštění Ratha na svobodu v pondělí rozhodl, zatím rozhodnutí ani jedné ze stran neobdržel. Předpokládá, že pokud by se proti jeho verdiktu postavil i poslanec, zašle spis již nyní středočeskému krajskému soudu a zruší zářijový termín vazebního jednání.

Na to, jaký zvolí politik další postup, si lidé mohou také vsadit. „Podle bookmakerů David Rath možnost kauce nevyužije (kurz 1,5). Sázet lze i na variantu, že kauci ve výši 14 milionů korun složí (kurz 2,25),“ sdělil ČTK Martin Lánský ze společnosti Fortuna.

Při pondělním jednání nabídli za bývalého hejtmana kauci jeho otec Ratmír a partnerka Renata Horká. Každý měl připraveno půl milionu korun. Dalších více než 30 lidí se pak za Ratha zaručilo písemně.

Čtete také:

Podle středočeského státního zástupce Petra Jiráta má politik zůstat ve vazbě, kvůli možnému útěku a pokračování trestné činnosti. Úřad kvůli tomu podal na pondělní usnesení Okresního soudu Praha-východ stížnost.

„Domáháme se rozhodnutí, že se peněžitá záruka nepřijímá a žádost o propuštění se zamítá,“ řekl Jirát. Zastupitelství se podle něj neohrazuje proti konkrétní částce, ale proti kauci obecně. Rath by podle něj v případě propuštění sice riskoval, že pokud by podmínky odchodu na svobodu porušil, kauce by propadla státu, to by už ale bylo podle Jiráta pozdě, protože by byl Rath na svobodě.

Podat stížnost mohou také Rathovi advokáti, přičemž dneškem končí lhůta na rozmyšlenou. Rathův obhájce Adam Černý ve středu uvedl, že situaci považuje za bezvýchodnou a o dalším postupu se s klientem radí. Podle Česképozice.cz se ve středu zároveň sešli s Janečkem. Finančník prý stále zvažuje, zda kauci za Ratha složí.