Jarolím odchod VV z vlády neprosadil, odstupuje z funkce

Tomáš Jarolím

Tomáš Jarolím Zdroj: CTK/Roman Vondrous

Tomáš Jarolím odstupuje z funkce místopředsedy Věcí veřejných. V minulých dnech vyzýval k tomu, aby VV vystoupily z koalice a v podstatě stál u zrodu současné vládní krize. Svou rezignaci avizoval.

„Za svou osobu musím konstatovat, že jsem dosáhl svého cíle a inicioval nová jednání koalice a nové parametry vládních a koaličních priorit,“ uvedl Jarolím. Veřejnosti se omluvil za to, že „inicioval a eskaloval celou situaci“. Poděkoval také premiérovi Petru Nečasovi „za rychlou a vstřícnou reakci a ochotu řešit vážnou situaci“.

„Dále zůstávám aktivním a loajálním členem strany Věci veřejné a plně stojím za předsedou strany Radkem Johnem. Budu dál pracovat na protikorupčních aktivitách, ale již jen jako řadový člen. Velice bedlivě budu také sledovat stávající situaci v následných jednáních, připraven zapojit se do jejího řešení v rámci naší strany,“ uvedl Jarolím.

Po vývoji koaliční krize během včerejška, kdy nejprve jednoznačně odmítl podat demisi ministr dopravy Pavel Dobeš a poté postupně začali ustupovat od tohoto rázného řešení i další ministři VV, bylo jasné, že Jarolím se svým apelem na rychlý odchod ministrů VV z vlády neuspěje.

Podle Jarolíma se ministr dopravy Dobeš svým včerejším rozhodnutím postavil proti úternímu výsledku hlasování grémia strany. „Jednoznačně řekl, že bude respektovat rozhodnutí grémia a poslaneckého klubu,“ uvedl včera Jarolím.

Poslanecký klub Věcí veřejných včera večer odhlasoval, že zástupci strany mají jednat o pokračování vlády a prosazení požadavků nejmenší vládní strany. Předseda VV Radek John vysvětloval ústup od plánu předat demise ministrů tím, že vyhověl přání premiéra Nečase, který chtěl o řešení koaliční krize jednat jedině před podáním demisí.

ODS dala včera VV na jednání o budoucí podobě vlády týden. Nabídla revizi vládního programu a zrušení tří ministerstev, jak žádají VV. Jinak bude ODS prosazovat předčasné volby. Podobně se vyjádřila také TOP 09.