John taktizuje: Na demise je čas

Radek John

Radek John Zdroj: profimedia.cz

Předseda Věcí veřejných Radek John mírní rychlost, s jakou se během úterý přiblížil konec vládní koalice kvůli požadavkům nejmenší koaliční strany. Serveru Lidovky.cz řekl, že ministři jeho strany demise ve středu nepodají, jen je napíší. VV sepsaly své podmínky, za kterých budou dál spolupracovat s vládou, pokud budou splněny do 26. dubna. Premiér však tyto podmínky označuje za ultimátum a vydírání.

Podle Johna je na předávání demisí dost času, ve středu to prý ministři neudělají. „Jsou vázáni odejít z vlády 1. května. Bylo by nezodpovědné, aby vláda končila hned zítra (ve středu). Dovedu si představit, že demise budou napsány, ale nebudou předány hned zítra,“ řekl Lidovkám.cz.

Místopředseda VV Tomáš Jarolím ovšem v pořadu České televize Události, komentáře tvrdil, že středeční termín platí. O vyjádření Johna prý nic neví. Jeroným Tejc z opoziční ČSSD v pořadu připustil, že se může ze strany VV jednat o „další divadlo“, které skončí tím, že se koaliční strany, stejně jako při předchozích vládních krizích, dohodnou na pokračování spolupráce.

Miroslav Kalousek za TOP 09 a Miroslava Němcová za ODS v ČT shodně uvedli, že pokud by platila Johnova slova pro Lidovky.cz, jsou ochotni pokračovat dál v hledání řešení aktuální krizové situace a v naplňování bodů koaliční smlouvy, pokud však budou předány demise, je pro ně jakékoliv další jednání s VV o pokračování koalice nemyslitelné.

    Věci veřejné požadují sloučení ministerstev, rekonstrukci vlády a inventuru koaliční smlouvy. Nová vláda by měla předstoupit před sněmovnu s žádostí o důvěru.