Jonák opustil po 18 letech vězení, chce teď očistit své jméno

Pražský podnikatel Ivan Jonák (uprostřed) opustil 28. dubna po 18 letech vězení. Odpykal si trest za objednávku vraždy své manželky a pokus o likvidaci jejího milence. Někdejší spolumajitel nočního klubu Discoland Sylvie vinu stále popírá a chce očistit své jméno. Čekajícím novinářům řekl, že z věznice zamíří na hřbitov, kde položí kytici na hrob své ženy. Podívat se chce i na svůj někdejší podnik.

Pražský podnikatel Ivan Jonák (uprostřed) opustil 28. dubna po 18 letech vězení. Odpykal si trest za objednávku vraždy své manželky a pokus o likvidaci jejího milence. Někdejší spolumajitel nočního klubu Discoland Sylvie vinu stále popírá a chce očistit své jméno. Čekajícím novinářům řekl, že z věznice zamíří na hřbitov, kde položí kytici na hrob své ženy. Podívat se chce i na svůj někdejší podnik. Zdroj: CTK

Pražský podnikatel Ivan Jonák dnes opustil po 18 letech vězení. Odpykal si trest za objednávku vraždy své manželky a pokus o likvidaci jejího milence. Někdejší spolumajitel nočního klubu Discoland Sylvie vinu stále popírá a chce očistit své jméno.

Čekajícím novinářům řekl, že z věznice zamíří na hřbitov, kde položí kytici na hrob své ženy. Podívat se chce i na svůj někdejší podnik.

Případ nyní osmapadesátiletého Jonáka patřil mezi nejsledovanější soudní kauzy polistopadového Česka. Vraždy si podle soudů objednal v roce 1994. Údajně se obával, že přijde o svůj klub v pražské Libni, který byl na počátku 90. let vyhledávaným místem známých osobností té doby. Držitelkou licence na provoz podniku totiž byla Jonákova žena a podle některých svědectví se chtěla dát rozvést a podnik zavřít.

Jonák chce očistit své jméno

Jonákovým kauzám se soudy věnovaly od března 1996. Definitivní verdikt padl krátce před Vánoci 2002, kdy Jonáka uznal vinným vrchní soud. Jonák vinu popíral a vraždu své ženy dával do souvislosti se dvěma atentáty, které na něj spáchali neznámí lidé. Po jednom z nich měl prostřelenou tvář a roztříštěné zuby.

Při výkonu trestu pobýval například ve věznici Valdice. Snažil se dosáhnout obnovení procesu, což se mu ale nepodařilo.

Kromě očištění svého jména chce Jonák na svobodě podnikat. Jak tvrdí server idnes.cz, v plánu má možná i obnovení Discolandu Sylvie.