Kalousek: Vydírat se nenecháme

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK - Michal Krumphanzl

Vydírat se nenecháme, reagoval na dnešní rozhodnutí Věcí veřejných o podmínečné demisi jejich ministrů, místopředseda koaliční TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. ČTK řekl, že TOP 09 chce další postup koordinovat s ODS premiéra Petra Nečase. Osobně prý jako nejpoctivější řešení vidí dohodu o co nejrychlejším termínu předčasných voleb.

Kalousek prohlásil, že „jednat musí každý, ale rozhodně se nenecháme vydírat“. „Jestli podají demisi, tak spadla klec,“ reagoval Kalousek na výsledky dnešního jednání vedení Věcí veřejných. Jejich grémium v podvečer vyzvalo ministry Věcí veřejných, aby podali demisi k 1. květnu, pokud premiér Nečas nesplní do 26. dubna určité podmínky. Strana své setrvání ve vládě podmiňuje například novou revizí koaliční smlouvy.

Východiskem ze situace by podle Kalouska mohly být předčasné volby. „Ty sice nepřinesou ČR vůbec nic dobrého. Nicméně je to lepší než prodlužování této agonie a může přinést alespoň jedno pozitivum české politické kultuře - že co nejrychleji odstraní ze scény něco tak odporného jako je politický subjekt Věci veřejné,“ řekl místopředseda TOP 09.

První místopředseda sociální demokracie Hašek uvedl, že „odchod Věcí veřejných z Nečasovy vlády je faktickým krachem tohoto koaličního projektu“. Jediným politicky korektním řešením je podle něj okamžité jednání parlamentních stran o konání nových sněmovních voleb společně s krajskými a senátními volbami.

Věci veřejné po celodenním jednání uvedly, že pokud předseda vlády jejich požadavkům vyhoví a navrhne takové složení vlády, která se bude moci ucházet o důvěru občanů, považuje strana „za samozřejmý a nezbytný předpoklad další úspěšné koaliční spolupráce“, že nově rekonstruovaná vláda předstoupí v co nejkratším možném termínu s žádostí o vyslovení důvěry před sněmovnu. VV také žádají „inventuru“ koaliční smlouvy a redefinování termínů u klíčových programových priorit, které dosud zůstávaly neřešeny nebo byly odsouvány.