Kalouskova kladná nula: HDP poroste o 0,2 procenta, recese ale hrozí

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: profimedia.cz

V neděli ministr financí prozradil, že česká ekonomika skončí v tomto roce kladnou nulou. Dnes ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze upřesnilo, že HDP poroste jenom mírně o 0,2 procenta. Příští rok už by ale ekonomika měla zrychlit růst na 1,6 procenta.

V porovnání s poslední prognózou z října ministerstvo znatelně ubralo na optimismu - tehdy předpokládalo letošní růst ve výši 1 procenta a v červenci dokonce 2,5 procenta. A zároveň upozorňuje, že prognóza je vzhledem k vysokým nejistotám ohledně dalšího vývoje v eurozóně zatížena významnými riziky směrem dolů.

„S naprostou jistotou nelze vyloučit ani opakování recese z přelomu let 2008 a 2009,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Další vývoj české ekonomiky tak podle něj bude do značné míry záviset na tom, zda a jak rychle se podaří současnou situaci v problémových zemích eurozóny vyřešit.

Většina ekonomů považuje nový odhad vlády za přesnější a bližší realitě. „Česká ekonomika by měla v tomto roce stagnovat, což není výsledek nad nímž bychom měli jásat, zároveň ale neznamená žádnou katastrofu,“ komentoval data Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank.

Podobně to vidí i Svaz průmyslu a dopravy. Drama se podle něj nekoná a řada odvětví očekává, že výroba by se mohla udržet na úrovni loňského roku. „Podniky nepanikaří a není mezi nimi patrný hluboký pesimismus. Většina průmyslových odvětví nečeká, že bychom si zopakovali situaci z roku 2008. Navíc jsou na současnou situaci lépe připraveny, než tomu bylo v letech 2008 a 2009 a podle toho se také chovají,“ uvedl viceprezident svazu Radek Špicar.

Vývoj HDP:

HDPHDP | Ministerstvo financi(EA12 = eurozóna)

Ministerstvo financí letos očekává mírný propad spotřeby a růst spotřebitelských cen o 3,2 procenta způsovený změnami DPH. Stagnovat má také tvorba investic a export má lehce předstihnout import. Pomalý růst ekonomiky se odrazí zvýšenou nejistotou na trhu práce. Zaměstnanost by se letos měla klesnout o 0,3 procenta a v roce 2013 prognóza počítá s její stagnací. Stagnace ekonomiky bude podle MF znamenat zhoršení salda veřejných financí na 3,8 procenta HDP.

„UniCredit Bank je mírně optimističtější ohledně nominálního růstu HDP, což by mělo pomoci příjmům státního rozpočtu a mohlo by udržet trend snižování schodku oproti loňským 3,7 procenta HDP. O něco pozitivněji se také díváme na horizont roku 2013, kdy čekáme růst HDP o procentní bod vyšší než MF a pokles míry nezaměstnanosti. V zásadě ale pokládáme prognózu MF za realistickou a přiměřeně konzervativní,“ dodal Sobíšek.

HDP reálný - příspěvky k růstu:

HDP reálný - příspěvky k růstuHDP reálný - příspěvky k růstu | Ministerstvo financi

Úroveň HDP na obyvatele při přepočtu pomocí běžné parity kupní síly:

Úroveň HDP na obyvatele při přepočtu pomocí běžné parity kupní sílyÚroveň HDP na obyvatele při přepočtu pomocí běžné parity kupní síly | Ministerstvo financiZdroj: Ministerstvo financí

Aktuální makroprognózu zveřejní ve čtvrtek 2. února i Česká národní banka. Ta zatím ve svém posledním odhadu očekávala letošní růst o 1,2 procenta. Počítala ale také s alternativním scénářem s krizí v eurozóně, která by zasáhla i českou exportně zaměřenou ekonomiku. V tom případě by HDP poklesl o 0,4 procenta.