Kandidátka v Moravskoslezském kraji se měnit nebude, řekl Sobotka

Bohuslav Sobotka (archivní foto)

Bohuslav Sobotka (archivní foto) Zdroj: CTK

Kandidátka ČSSD pro předčasné volby v Moravskoslezském kraji se měnit nebude. Po jednání v Dolní Moravici na Bruntálsku to prohlásil předseda strany Bohuslav Sobotka. Kandidátku soudně napadli tři sociální demokraté z Ostravy, mezi nimi i primátor města Petr Kajnar, který se na ni vůbec nedostal. Podle Sobotky za problémy stojí špatné mezilidské vztahy, ne porušení demokratických principů.

„Já osobně bych kandidátku sestavil jinak. To je ale nyní zbytečné řešit. Kandidátka je již schválena a vedení ČSSD do ní nemůže zasahovat a doplňovat některá jména,“ uvedl Sobotka.

Chyby předseda strany vidí na straně ostravské ČSSD, která podle něj projevila při sestavování kandidátky nedostatek empatie. „Petru Kajnarovi mám za zlé, že o problémech neinformoval vedení strany včas, tedy v době, kdy se dalo ještě jednáním dosáhnout změny,“ uvedl Sobotka.

Šéf ČSSD se v pátek večer sešel s oběma stranami sporu v Dolní Moravici na Bruntálsku, kde se dnes koná stranický krajský volejbalový turnaj. Po jednání se podle svých slov nedomnívá, že by byly porušeny demokratické principy stanované pro sestavování kandidátek.

Kandidátku Moravskoslezského kraje soudně napadl Primátor Ostravy a krajský předseda ČSSD Petr Kajnar spolu se svým náměstkem pro dopravu Tomášem Suchardou a starostkou městské části Radvanice a Bartovice Šárkou Tekielovou. Komunální politik je přesvědčen, že kandidátní listina sociálních demokratů v Moravskoslezském kraji nebyla sestavena demokratickým způsobem. Podle předsedy ostravské ČSSD Adama Rykaly nedostal Kajnar požadovaný počet hlasů, a proto nebyl na kandidátku pro předčasné volby zařazen.

„Ani já, ani mí kolegové nyní už neusilujeme o kandidaturu do Poslanecké sněmovny za Českou stranu sociálnědemokratickou ani za žádný jiný politický subjekt,“ uvedl Kajnar. Podle něj u Obvodního soudu pro Prahu 1 podány čtyři žaloby na nedodržování stanov Okresním výkonným výborem ČSSD Ostrava. Několik dalších žalob je ze stejných důvodů připravováno. „Jsou podány z toho důvodu, že žalobci se nebyli schopni domoci svých práv deklarovaných Ústavou České republiky prostřednictvím vnitřních kontrolních mechanismů České strany sociálně demokratické,“ uvedl Kajnar.